Пад, повратак, па крај. Тако би у кратким цртама могао да се опише 54. дуел Новака Ђоковића и Рафаела Надала.


У финалу турнира у Риму шпански тенисер је однео победу, имао је више снаге, енергије и то је показао и на терену у италијанској престоници - 0:6, 6:4, 1:6.


Била је ово 26. победа у међусобним дуелима за Рафу и уједно девета титула у Риму, а укупно 34. трофеј на Мастерсима.


16:51 - ПРВИ СЕТ

0:1 - БРЕЈК! Већ је први гем показао какав меч очекује навијаче у Риму. Дуг гем, са пропуштеном, па искоришћеном брејк лоптом Надала и доста размена. На старту меча је Рафа био успешнији.

0:2 - Надал је у доброј серији. Освојио је седам узастопних поена и потврдио брејк.

0:3 - БРЕЈК! Видан је умор у игри Ђоковића. Надал то сурово кажњава и још једном одузима сервис српском играчу.

0:4 - Одиграо је Новак знатно бољи гем, али то није било довољно да опасније припрети Рафи. Надал је додатно увећао вођство у првом сету.

0:5 - Није Новак успео да се упише на семафор. Морао је да игра још један дуг гем, да спасава неколико брејк лопти, али није успео у потпуности да се извуче. Рафа је на корак до освајања сета.

0:6 - Први пут у досадашњим дуелима ове двојице тенисера један добија сет са нулом. Успео је Рафа у томе, док је Новак видно уморан. Спорије се креће и нема довољно снаге. Остаје да се види хоће ли успети да се "разбуди" у наставку.

17:50 - ДРУГИ СЕТ

1:0 - Коначно је Ђоковић освојио гем. Перфектно, без изгубљеног поена и са одлчним сервисима.

1:1 - Рафа наставља тамо где је стао у првом сету. Рутински долази до гема на свој сервис.

2:1 - Показује Новак знатно више енергије на старту другог сета. Емотивно реагује после освајања поена и то му је донело вођство. Публика у Риму скандира његово име у покушају да га додатно "разбуди".

2:2 - Одлично је Ђоковић ретернирао, стигао до брејк шансе, имао прилику, али је Рафа одиграо неколико одличних поена и успео да се извуче.

3:2 - Још један савршен гем за Новака, са нулом га је освојио и задржао вођство.

3:3 - За разлику од претходног сервис гема, у овом Надал није дао шансу Ђоковићу.

4:3 - Кренуо је Надал агресивно, погађао своје карактеристичне форхенд паралеле, а онда је виђен најлепши поен у мечу. Смеч Надала је Новак "укротио", Рафа је одиграо дроп-шот, Ђоковић одиграо перфектан лоб, Шпанац то стигао, а српски играч онда смеч послао у мрежу. Тај поен му је донео три узастопне брејк лопте. Све три је Ноле успео да спаси и да асом дође до гем лопте коју је реализовао.

4:4 - Било је 30:15, Новак је диктирао поен, изградио га одлично, имао лак смеч и поново га послао у мрежу. Рафа је то рутински казнио и изједначио.

5:4 - Сервиси су спасили Новака. Суочавао се Ђоковић са брејк лоптом, али је почетни ударац успео да га извуче.

6:4 - БРЕЈК! Гем је почео са 0:30, да би Новак потом направио две велике грешке, па дроп-шот из скока послао у мрежу. Добрим ритерном је затим успео да изједначи, а онда да стигне и до брејк лопте која је уједно била и сет лопта. Надал је форхенд послао у аут. Новак је изједначио!

18:37 - ТРЕЋИ СЕТ

0:1 - БРЕЈК! Мучило је сунце Новака на старту трећег сета. Борио се и са њим и Рафом , али није успео да дође до гема. Ако ништа друго успео је да одигра смеч који није завршио у мрежи, али јесте на рекету Надала који је вратио и освојио тај поен. Потом је Надал стигао до брејк прилике, а Новак лоптицу послао далеко у аут. Цех за то је платио рекет који је Србин одмах поломио у налету беса...

0:2 - Дошао је Новак до 40:40, али је онда на предност Рафе одлучио да одигра дроп-шот који је поново завршио у мрежи. Надал је потврдио брејк.

1:2 - Имао је Рафа две брејк лопте које би вероватно значиле и крај меча. Ђоковић је успео да пронађе начин да се извуче и да смањи заостатак.

1:3 - Надал није дао шансу српском играчу. Без већих проблема је дошао до четвртог гема.

1:4 - БРЕЈК! Мучи се Новак доста са сервисима. Освојио је само један од осам поена на други сервис, а Рафа то све успева да материјализује и да дође до брејк шансе. Новаков бекхенд је затим завршио у ауту што је велика предност за Шпанца.

1:5 - Поново је Ђоковић промашио смеч на мрежи. Рафа је поклон оберучке прихватио и дошао на корак до победе.

1:6 - БРЕЈК ЗА КРАЈ! Надал је меч завршио направљеним брејком и то тако што је Ђоковић на мрежи лак волеј послао на мрежу.