ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": БАРСЕЛОНА

НАЖАЛОСТ, Новак Ђоковић мораће да покуша неке наредне сезоне ако жели да "преживи" почетак Трофеја Годо у Барселони. Пуних 12 година после досадашњег јединог учешћа испао је као и 2006. (од Химено Травера) од Мартина Клижана, Словака који је у Барселону дошао као 140. тенисер света - 2:6, 6:1, 3:6.

Додуше, сада је поражен у другом колу (у првом био слободан). Као и 2006. било је 1:2, али разлика је велика јер је тада Новак био још на почетку каријере, ас у најави. Сада је "ас у повратку", али као што је сам рекао требаће му много стрпљења и релативно смањење циљева јер је, као паметан човек, свестан да је далеко од некадашње форме, али има индиција да би могао да се врати.

Прочитајте још КРАЈ: Ђоковић - Клижан 2:6, 6:1, 3:6

Меч са Клижаном био је потврда и за једно и за друго, за форму која се тражи и за наговештај трагова да ће је у догледно време и наћи. Први и трећи сет (2:6 и 3:6) су доказ за кризу, други (6:1) за оптимизам. Песимисти ће остати код два изгубљена сета и превише неизнуђених грешака, оптимисти код сјајног другог у коме је скоро све поене зарадио одличним ударцима којима је погађао ћошкове терена и чистио линије.

Реалисти ће бити између, у нади да ће из недеље у недељу Новак играти боље. До Ролан Гароса, који ће бити главни испит сезоне на шљаци, играће у Мадриду и Риму, јер је јасно да су му потребни мечеви. С те стране није лоше што је против Клижана играо три сета, али не ваља што је трећи изгубио.

Прочитајте још УСПЕХ ЧУВА ВАЈДУ У БОКСУ: Ђоковић на све начине шаље поруке да већ на шљаци жели повратак у врх

Кључни тренутак био је у 8. гему трећег сета, када је Новак један волеј "закуцао" у мрежу, а потом је имао, бар се тако чинило са трибина, "зицер" на мрежи, али је изабрао лош ударац. Клижан је вратио оштру лоптицу коју је Новак послао у мрежу. Био је то брејк за 5:3, онда је уследио сервис Словака и то је био крај.

Публика је била на страни Ђоковића, сви су прижељкивали дуел Надал - Ђоковић у четвртфиналу, али неће га бити. Кривац је и Мартин Клижан који је одиграо један од најбољих мечева, ниво његове игре био је као да је 40. на АТП листи, а не 140. Посебно је био прецизан у првом сету.

- Жао ми је што сам опет кратко остао у Барселони, добро сам играо само у другом сету. Недостаје ми континуитет у игри, на томе морам да радим у наредном периоду. Свестан да се у спорту не може увек побеђивати, ствари не буду увек како желиш или планираш, посебно када се враћаш из повреде. Остаје ми само да напорно радим и верујем да ћу се вратити у светски врх. Имаћу стрпљење - рекао је Новак.