ПРОЛЕТЕЛО је десет година од дебија Немање Бјелице у националном тиму на Европском првенству у Пољској 2009. Сада већ репрезентативни ветеран један је од кључних делова слагалице која је нашу кошарку извела из лавиринта и вратила међу светске велесиле.

У селекторској ери Душана Ивковића освојио је сребрну медаљу на Евробаскету, на почетку мандата Александра Ђорђевића постао је вицешампион света у Шпанији 2014. На хипотетичко питање "Новости" да ли би од две сребрне медаље излио једну златну, одговара без премишљања:

- Да! Ова генерација српске кошарке заслужује да освоји златну медаљу. Не знам када ће се то десити, али верујем да хоће и волео бих да будем део тога.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кошаркаши Србије у првом шеширу на жребу квалификација за ЕП

За земљу кошаркашке традиције какву има Србија, период од 17 година без репрезентативне титуле је прилично дуг. Неко би рекао - болно дуг.

- Јесте, али пред нама је светла будућност. Имамо играче који долазе, тако да се не бојим за будућност српске кошарке.

Седамнаест година од последње златне медаље освојене на Светском првенству у Индијанаполису, национални тим окупио се за мисију на другој страни земљине кугле - Мундобаскет у Кини од 31. августа до 15. септембра. У саставу који је, по многима, најбољи од шампионског са првенства у најкошаркашкијој држави САД.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радуљица: Сви једва чекају припреме, није то увек тако било

- Откад сам ја део репрезентације, мислим да је ово наш најјачи тим. Ако изузмемо Американце, имамо најбољу селекцију на свету. Наравно, ништа не треба узимати здраво за готово, многе ствари морају да се сложе да бисмо остварили оно што желимо на Светском првенству у Кини. Основно је да се изборимо за квалификациони турнир за Олимпијске игре у Токију, а не треба бежати од амбиције да се боримо за медаљу.

Имена у америчкој селекцији за СП у Кини, за разлику од претходних такмичења, остављају остатку света трачак наде да промена на врху светског поретка није немогућа.

- У ком год саставу да дођу, Американци имају најбољу репрезентацију. Требало би доста ствари да се поклопи да би неко могао да их угрози. Ако нас буде красила тимска хемија као свих ових година...

Једном ће пасти и најбољи...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СМАИЛАГИЋ У ПОСЕТИ "НОВОСТИМА": Кари ми је разбио тугу

- Наравно, али не би требало да правимо себи притисак. Ми смо земља кошарке, наш народ је навикао да их кошаркаши обрадују. Верујем да ће имати разлога за славље и после Светског првенства у Кини - поручује на крају разговора, за "Новости", један од петорице наших НБА репрезентативаца.

КАО ДА САМ У ФАМИЛИЈИ

ИЗУЗИМАЈУЋИсептембарски квалификациони "прозор", крилни центар Сакраменто Кингса вратио се у репрезентацију Србије после четворогодишње паузе. Због повреда је пропустио поход на сребрне медаље на ОИ у Рију 2016. и ЕП у Турској 2017.

- Лепо је вратити се у репрезентацију, осећам се као да сам у фамилији. Једва сам чекао да се окупимо. Најбитније је да сви останемо здрави до почетка Светског првенства у Кини.