НЕМИЛА дешавања у финалу АБА лиге између Црвене звезде и Будућности очигледно неко жели да усмери у своју корист. Да је тако, сведочи и писани документ који на седницу Скупштине у петак, 24. маја покушава да, како су "Новости" успеле да сазнају, уведе - Цедевита. Загребачки клуб је већ спремио, како је назвао, "декларацију", којом би да изађе пред остале чланове Скупштине, са жељом да се сви клубови писмено сложе са тим.

Између осталог, у "декларацији" се позивају сви клубови да се "ограде од начина навијања и организације утакмица, приказаних у финалној серији, које ни на који начин нису биле у спортском духу нити одражавале основне постулате на којима почива АБА лига, првенствено на фер-плеју и нултој стопи толеранције на насиље".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УОЧИ СКУШТИНЕ АБА: Игокеа напушта лигу ако буде разговора о Приштини

СЛОВЕНИЈА, МАКЕДОНИЈА, ХРВАТСКА... АКО би се усвојила "декларација", то би практично значило да би Будућност могла да игра у Хрватској (без Сплита), Словенији или Србији, а Звезда у Хрватској, Словенији или Македонији.

Све ово није спорно, као ни део предлога "декларације" у којем се "у намери спречавања сличних догађаја, предлаже да се на Скупштини допуне правила којима ће се омогућити телима наше асоцијације да брзо делују и спрече овакве догађаје". Али је "занимљиво" тражење да се "утврди да су изгреди у финалној утакмици у потпуности кошаркашки делегитимирали освојену титулу", као и захтев да се "у минимално наредне две сезоне све међусобне утакмице Будућности и Црвене звезде, играју ван држава у којима су ова два клуба регистрована, односно минимално 400 км од седишта, као и без присутности публике".

Видећемо да ли ће клубови уопште подржати "декларацију", а затим је увести и као тачку расправе у Скупштини.