ХИТ 2018/2019. у Европи није ниједан клуб у чије касе убризгавају невероватне количине новца шеици или тајкуни, већ Ајакс, који је направио чудо са улагањем од око 60 милиона евра у стартних 11. А то је смешна бројка за стандарде који важе у ЛШ, јер су вредности играчког кадра ПСЖ, Ситија или Барселоне око милијарду евра.

Из поставе која је срушила Јувентус, чак четворица су производ чувене Ајаксове школе фудбала, што значи да нису коштали ништа, а то су стрелци Де Лихт и Ван де Бек, као и Велтман и Мазрауи. Такође, Шене је у Амстердам дошао као слободан играч из НЕЦ Нијмегена 2012, а голман Онана је из Барселоне стигао за само 150.000 евра, што је скоро бесплатно.

Највише је Ајакс дао за Блинда, 16 милиона евра Манчестер јунајтеду, али када се узме у обзир да га је раније продао "ђаволима" за 17,5, онда је и то сјајан посао. За Тадића је издвојено 11,7 милиона (Саутемптон), по 11 за Зијеха (Херенвен) и Нереса (Сао Пауло), а Де Јонга 10 (Виљем).

- Имамо невероватне таленте у екипи - каже 49-годишњи тренер Ајакса Ерик Тен Хаг, бивши стратег ГА Иглса, Бајерна Б и Утрехта. - И што је још важније, стално напредујемо и бићемо још бољи.

АВАНТУРА ПОЧЕЛА У ЈУЛУ

ЗАНИМЉИВО је да је Ајакс почео европску сезону још 25. јула, само десет дана после финала СП у Русији, и да је прошао три круга квалификација да би стигао у елиту. У првом мечу, против Штурма, подржало их је чак 50.000 навијача, који као да су предосетили овакав сјај.