Срби који живе ван матице, родом из Браничевског округа, који је јуче посетио председник Александар Вучић, подржавају његову идеју да се посебним подстицајним мерама подстакне њихов повратак у домовину.

Посебне субвенције које Вучић најављује за људе који су у иностранству на привременом раду како би се вратили и започели посао у Србији веома су битне за те људе и могу их вратити у своја родна места, каже саветник председника општине Жагубица, који живи на релецији Беч - Жагубица, Живојин Трифуновић.

Председник није прецизирао шта подразумева програм тих субвенција, али Трифуновић истиче да није лако тражити срећу у туђем свету и да је сваки програм који мотивише на повратак добродошао.

Како је навео Трифуновић за Тањуг, у Беч је отишао са родитељима пре 46 година, али са годинама и што је старији све га више вуче да се врати у родни крај.

“Подстицаји су врло битни за нас који смо у иностранству на привременом раду. Из нашег краја је отишло много људи у иностранство, а ја сам већ 46 година тамо и знам како је. Знам да није лако оставити свој крај, своју кућу и тражити срећу у туђем свету”, наводи Трифуновић.

Како каже, примећује се последњих година да се у целој Србији много ради и да цела земља напредује, као и да је у крају из ког је он родом, такође, много урађено.

“У овом крају смо имали лоше путеве, али је у последње две године урађено доста тога - инфраструктура, села која нису имала воду уопште, решено је у последње две године, домови културе, бонице, све се то реновира, све се обнавља. Баш се види да напредује цела земља”, каже Трифуновић.

Истиче да би се многи вратили, као и да многи мисле да када се каже ''вратите се'', држава тражи паре од њих.

“Уствари земљи је битно њихово знање, оно што су они у иностранству стекли да пренесу код нас, јер нама је технологија веома стара, нама треба подмладак у технологији и знању”, наводи Трифуновић.

Срђан Стокић из Голупца, који 30 година живи и ради у Бечу, поздравља најаву председника Србије и истиче да су отварање што већег броја великих фабрика и подршка државе повратницима који желе да инвестирају и покрену сопствени бизнис у Србији главни предуслови за то.

''''Идеја председника Вучића је одлична. Мислим да би велики број наших људи који ради у иностранству искористио такву прилику ако би им се указала'''', рекао је Стокић за Тањуг.

Како каже, отварање фабрика и компанија које би запослиле што већи број радника један од главних предуслова за повратак наших људи у Србију.

''''У Великом Градишту и околини некада су радиле велике фабрике као што су ''''Утва'''', ''''Дунавка'''', ''''Мода'''', које су запошљавале хиљаде радника, а када су пропале, људи су почели да напуштају овај крај и одлазе на Запад ''трбухом за крухом'''', навео је Стокић.

Сматра и да је један од услова за повратак што већег броја грађана из иностранства да се повратницима омогући да у Србији инвестирају и покрену свој посао.

''''Код већине постоји страх да ће им уложени новац пропасти, али кад би им држава помогла кроз субвенције и слично, то би на неки начин била гаранција да је држави стало до озбиљних пројеката и то би многе подстакло да се врате'''', уверен је Стокић.

Он је у суботу дошао из аустријске престонице у Велико Градиште да би, како каже, чуо и подржао председника Србије Александра Вучића који је у том месту обишао спортску халу у изградњи.

''''До пре неколико година фабрике су затваране, а сада се отварају нове. Поздрављам све што се ради у Србији последњих година, мислим да је то оно што је потребно нашем народу. Подржавам напоре председника Вучића и зато сам овог викенда из Беча дошао у Велико Градиште", рекао је Стокић.

Иначе, само у главном граду Аустрије, Бечу, живи више од 50.000 грађана српског порекла који потичу из Браничевског округа.