ПРЕСЛАТКО: Погледајте наступ Дечјег хора Свети Сава из Кливленда

Новости Онлине

петак, 23. 09. 2016. у 18:46

ПРЕСЛАТКО: Погледајте наступ Дечјег хора Свети Сава из Кливленда
Америчка телевизија Фокс емитовала је прилог о малишанима, рођеним у САД; који су на српском језику певали химну хора посвећену Светом Сави, Вуку Караџићу, азбуци и Србији

ДА српска дијаспора у Кливленду, у Охају у Сједињеним Државама, предано негује традицију и учи своје потомке о српској историји, култури, вредностима у језику, на најбољи начин доказује пример Дечјег хора "Свети Сава". Шесторо најмлађих чланова хора недавно је наступило певајући химну хора, а прилог о њиховом извођењу емитован је на америчкој националној телевизији Фокс!

У Кливленду постоје Кливлендске културне баште, вртни комплекс на око 12 хектара. У јеку припрема прославе 71. годишњице Дана јединственог света (One World Day), традиционалног празника Кливлендских културних башти које ове године бележе век од установљења пионирског врта, професорка музике др Нада Мартиновић одржала је пробу Дечјег хора "Свети Сава", чији је оснивач. Глас трогодишње Катарине Гаврић и њених другара зачуо се тако 24. августа у јутарњим вестима телевизије Фоx 8, која је уживо преносила светску премијеру њихове химне.


Лауреат престижне награде "Еми", репортер Кени Крамптон, je извештавао. Шесторо најмлађих чланова хора у преслатким униформама, на улазу у Италијанску културну башту, пред бистом Вергилијевом, певало је о Светом Сави, Вуку Караџићу, азбуци и Србији као најлепшој бајци на чистом српском језику, наученом на тлу Сједињених Америчких Држава.Текст химне написао је Иван Калаузовић Иванус, а увертира у настанак химне био је чланак "Српски цветови у кливлендској башти", о Кливленду, граду који је са свима у сродству, јер у њему живи више од сто двадесет нација, те о уникатним парковима и преданом раду Шапчанке Наде Мартиновић на пољу очувања матерњег језика и културе. Музику је компоновала Весна Вељковић, док је аранжман и продукцију потписао Зоран Богдановић Ричи, обоје доајени домаће дечје песме. Након јавне пробе на ТВ Фокс, химна је уживо изведена и 28. августа за Дан јединственог света у Српској културној башти и то перформансом "Музицирање" (Children Musicking) у присуству рекордног броја посетилаца и уз аплауз одушевљења.


Иван Калаузовић Иванус

Дечји хор "Свети Сава" ускоро улази у студио, где ће химна добити финални звук, а затим ће се снимати и одговарајући видео-спот. Стихови: "Пустићемо глас од обале до обале, нека чују нас широм Америке..." чуће се и 24. септембра на концерту бањалучке етно-групе "Траг" у Акрону, Охајо, на којем ће чланови овог хора бити гости, а онда и свуда где их позову. Званична премијера за Србију, остатак дијаспоре и регион бивше Југославије реализоваће се путем Програма за дијаспору РТС-а и таласа Радио Београда.

УЧЕНИЦИ НАДЕ МАРТИНОВИЋ

ДЕЧЈИ хор "Свети Сава" у Кливленду основала је професорка музике др Нада Мартиновић, чији су некадашњи ученици данас многи музички професионалци, попут певачице Александре Радовић, диригента Дечјег хора "Колибри" Љиљане Ранђеловић, глумице Иване Николић, диригента новосадског Српског народног позоришта Микице Јевтића и других.

МУЛТИЕТНИЧКА ОАЗА ОХАЈА И САД

КЛИВЛЕНДСКЕ културне баште представљају вртни комплекс на око 12 хектара у чувеном Рокфелеровом парку, састављен од мањих етно-простора, 29 завршених и осам у изградњи врсних националних кутака. Међу њима је и Српска културна башта, на меандарским стазама испресецаном плацу број 32, са средишњим каменим мозаиком који грли мермерну коцку од четири слова "С" и иконом Светог Саве под којом је натпис "Само слога Србина спасава".

Баште су посебне по томе што су у њима, као нигде у свету, спарене скулптуре Мајке Терезе и Конфучија у натприродној величини, те Коперника, Марије Кири и Тесле у друштву композитора Листа, Баха, Шопена и Бетовена. Нигде, сем у Културним баштама Кливленда, нећете видети велику Гандијеву статуу у улици названој по Мартину Лутеру Кингу.

Новинар и шекспировац Лио Вајдентал помогао је 1916. године оснивање прве баште, која ће потом постати британска. С обзиром на велики прилив људи различитих националности у Кливленд, родила му се идеја о стварању мултиетничког парка. Ту визију ће архитекта Ернест Боудич оживотворити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Francesco

23.09.2016. 23:26

@Јанко - Čak i čikaški vrapci naučiše srpski jezik samo "nasa kral" nikada...