Власт у Црној Гори у паници, имовина уписана на СПЦ

Велиша Кадић

15. 03. 2020. у 11:00

Власт у Црној Гори у паници, имовина уписана на СПЦ

Цетињски Манастир

Највеће светиње, али и цркве и земљиште, вековима припадају Српској цркви

ИАКО је у току дијалог експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске око спорног Закона о слободи вероисповести, надлежни државни органи увелико спроводе његову примену! Управа за имовину добила је податке од својих подружних јединица Управе за некретнине о укњижби верских објеката Српске православне цркве.

Директор овог државног органа Блажо Шарановић изјавио је новинарима да ће након анализе комплетне документације, уколико се укаже потреба, тражити документацију, односно податке који су у поседу катастра.

- Управа за имовину је примила податке од свих подручних јединица Управе за некретнине изузев ПЈ Котор - рекао је Шарановић, додајући да ће тражити допуну папира из Никшића. - Добили смо документацију која се односи само на имовину која је уписана на државу. Дакле, немамо податке за верске заједнице.

То се односи на светиње попут манастира Острог, Цетиње, Морача, Косијерево, али и цркава, парохијских домова, земљишта које вековима припада Српској православној цркви. Из Управе за имовину поручују да им није јасно како се могло десити да скоро сва црквена имовина буде преписана на СПЦ.

Адвокат Митрополије Далибор Каварић изјавио је, за "Новости", да је прича Владе Црне Горе о дијалогу велика превара како би у тишини спроводили закон - припремали документацију и достављали је надлежним органима.

- Влада, како је претходно најавила и обећала грађанима, почела је да преврће мошти наших светаца у намери да сходно безаконом закону, како га сам митрополит Амфилохије назива, изврши отимање и пљачку непокретне и покретне црквене имовине, не би ли краткорочно остварила неку добит и платила неку рату кредита да би побољшала државни буџет. То је у суштини био њен циљ и смисао, или, како премијер каже - дух овога закона. Значи, дух тог закона је дубоко и суштински антихришћански, анртицрквени, антибожији и антицрногорски. И он се, као што видимо, полако остварује. Влада је почела са његовим спровођењем, односно припремама за велику пљачку.

Острог Фото Н. Мандић


Они то раде, каже Каварић, прекопавајући по архивској документацији цркава и манастира и црквене имовине. Међутим, све ове поступке водили су у суштини државни органи - катастри, не само црквених непокретности, већ и државних.

- Мимо икаквог поступка, Влада Црне Горе сад формира мишљење да ли је неки упис на цркву извршен незаконито и по њиховом нахођењу ће се та имовина очигледно наћи на списку имовине која треба да постане државна. То је хајдучија и правни јавашлук и институционална пљачка - уверен је адвокат Каварић.

Адвокат Драган Шоћ, члан Правног савета Митрополије црногорско-приморске, доставио је јавности на увид документ из 1987. године који показује да је држава још у време комунистичког режима јасно препознала да је Црква власник имовине.

Манастир Морача Фото О. Радошевић


- Двадесетог октобра 1987. године тадашњи Републички секретаријат за финансије и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, који су претече данашњег Министарства финансија и Управе за некретнине, издали су акт који је упутство за примену закона из 1984. године - саопштио је Шоћ. - У том документу се наводи да за сву имовину православне вероисповести за власника пише - Митрополија црногорско-приморска. Ради се о акту донетом пре деведесетих, пре ратова и у време цветања братства и јединства. Донели су га идеолошки, а у неким случајевима, и биолошки очеви људи који се данас залажу за отимање православних светиња.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Anja

15.03.2020. 18:40

@Srpska Budva - Bravo za komentar. Ocekujem da se oglase zvanicnici iz EU i NO i lepo zamole Mila da povuce zakon i ostavi Srpsku pravoslavnu crkvu o njenu imovinu na miru/

Viktor

15.03.2020. 19:53

@Srpska Budva - Baš tako! Jer i Crna Gora i njene svetinje pripadaju srpskom narodu, oduvek i navek!

Valjevac

17.03.2020. 10:00

@Srpska Budva - A gde su vam te crnogorske svetinje? Sve svetinja što ima u Crnoj Gori je od Srba Crnogoraca. Crnogorac svaki je Srbin, ako nije Srbin onda može da bude samo crnogorska Fukara.

Zeljko

15.03.2020. 17:32

Sve junak do junaka,sta ce te vi braniti zivotima.A ovaj Kavaric je bas pobozan covjek od prije koju godinu.

Silvija

15.03.2020. 18:13

Sve mi se čini da su sveštenici prilično obrazovani pa bi bio red da kažu neukima da je u ovom momentu zdravlje najvažnije a litije mogu da čekaju...Crkve neće da pobegnu pa ta tema može i da sačeka da ovo vreme virusa prodje...Normalno ako je nekom više stalo do svog "stada" nego do materijalnih dobara...

Radomir

19.03.2020. 21:01

@Silvija - Потпуно несувисла прича . У овом моменту нико и не помишља на литије . Одакле теби ова глупост није јасно

petar

15.03.2020. 19:20

SPC u CG nije stvorena voljom Crniogoraca vec SRBA . Kako je moguce da je imovina SPC upisana kao njihova imovina a ne imovina nekrsta ? Mnogo tezak odgovor ,za nekrste.