РИЗИК у Црној Гори од вируса корона није више низак, већ је на нивоу умереног, упозоравају из Института за јавно здравље. Под надзором су тренутно 43 особе, али се тај број повећава. Први авион из погођеног италијанског подручја слеће у уторак у Црну Гору. Над њима су стандардне мере надзора и њихова обавеза је да пријављују своје здравствено стање два пута дневно, те да покушају да смање наредних 14 дана број контаката. Дакле, комшије са Апенинског полуострва су у епидемији, али у Црној Гори још није забележен ниједан случај.

- Наш надзор се засада показао као добар. Имамо много људи који долазе из Италије и морамо да рачунамо и на савест сваког појединца да пријави свој долазак из погођеног подручја Италије. У ту сврху постојаће број телефона на који ти путници могу да се јаве како бисмо их упутили шта даље - казао је Бобан Мугоша, директор Института за јавно здравље, додајући да Црна Гора неће забранити путовања у друге земље, односно комуникацију људи и роба, али да се путовања у погођене регије не препоручују без преке потребе. - Обавеза је да се по повратку обавесте надлежни да се тамо боравило, како би те особе биле под надзором и да избегавају боравак на простору где има много људи. Није добро што се вирус преноси најлакшим путем - преко капљица, односно ваздуха и о њему има много непознаница.

Надлежни већ разматрају потенцијална места где би се могао отворити карантин. У оптицају су Зогањ у Улцињу, али и локације у Подгорици и Даниловгаду.

- Људи неоправдано дижу панику. У Зогању се ради како би се обезбедили адекватни услови за могући карантин - додаје Мугоша.

Његов колега Сенад Бегић осврнуо се на школске екскурзије у Италију и туристичке аранжмане.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Под надзором девет особа: У Српској нема потврде оболелих од корона вируса

- Када су посреди школске екскурзије, послаћемо препоруке. Италијани су већ забранили сва окупљања, посете музијема и у том смислу се може размишљати о промени дестинације - каже Бегић, док Мугоша саветује да се не иде у погођена подручја, ако то није потребно.

У међувремену, из Кине у Црну Гору треба да стигну радници, због чега ће њихов улазак у земљу бити контролисан.

- У камповима треба да буду смештени у одговарајућим условима. Санитарна инспекција је дала рок до среде да се ти услови испуне, до сада их се вратило десетак, а треба да се врати још 400 радника. Они не долазе из провинције Хубеи, али ће пре доласка бити у карантину у Кини две седмице, па и код нас под пооштреним надзором - наглашава Бегић.

У вези са држављанином Црне Горе који се налази на крузеру, Мугоша је рекао да нема температуру, а, према незваничним информацијама, тест који су му радили Јапанци је негативан.

НЕЋЕ КАРАНТИН У ЗАЛЕЂУ УЛЦИЊА

ИНФОРМАЦИЈА да Влада планира карантин у бившој војној касарни Зогањ, у залеђу Улциња (на слици), изазвала је негодовање грађана. Мештани Зогања са састанка послали порука: "Места за карантин од корона вируса у бившој војној касарни Зогањ - нема".

- Најпогодније им је у Бару. Има касарна у Бару, близу им је и болница, и то им је најпогодније. Ми ћемо цело село подићи на ноге и то апсолутно нећемо одобрити - казао је Дано Перовић, председник МЗ Зогање. (Б. Д.)

ПОГРЕШНА ОДЛУКА

ЛИДЕР Нове демократске снаге Форца Назиф Цунгу упутио је писмо премијеру Душку Марковићу изражавајући забринутост поводом најаве да се бивша касарна ЈНА у Зогању надомак Улциња разматра као потенцијална локација карантина за вирус корона.

- Таква одлука је погрешна и не може се доносити у уском кругу људи без присуства представника ове партије - поручио је Цунгу.