Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије не поштују законе Црне Горе и не желе да прихвате да је Црна Гора независна држава, саопштио је премијер Душко Марковић за државну Телевизију, поручујући да ће Влада још неко време наставити разговоре о Закону о слободи вероисповести, а ако не буде сагласности, закон ће предложити Скупштини.

- Онда ћемо силом закона довести познанији права све у Црној Гори, па и Митрополију црногорско-приморску. Недавно сам се састао са митрополитом Амфилохијем, али тај састанак није био корак ка усаглашавању ставова о Закону о слободи вероисповести.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Окончана акција на Дурмитору: Спасен повређени Чех (ФОТО)

Марковић подсећа да је Влада припремила добар закон и додао да највише отворених питања и неслагања има са Митрополијом црногорско-приморском.

- Ја са митрополитом увек оштро полемишем о кључном питању, поштовању закона и државе. Не можете се у једној држави понашати анархично и непоштовати законе и државу. Међутим, митрополит Амфилохије, са свештенством, не уважава то што је Црна Гора НАТО чланица и европска држава. Он и даље не жели да прихвати да је Црна Гора независна држава и што је најгоре Митрополија и он не поштују ниједан закон. Питао сам га да ли ви стварно мислите да држава нема снаге да ваше незаконите интервенције у простору спречи и сруши. Имамо, можемо то урадити за један дан, за једну ноћ. И крстионицу и цркву на Румији и све друге цркве које градите без сагласности државе. Али не желимо то да радимо, желимо да у дијалогу дођемо до решења, поручио је Марковић.