Скопље између ЕУ и НАТО: Хоће ли се Заеву исплатити ризик или је опозиција у праву што слави

Младен Станчић

уторак, 22. 10. 2019. у 09:41

Скопље између ЕУ и НАТО: Хоће ли се Заеву исплатити ризик или је опозиција у праву што слави

Проблеми Скопља на пути ка ЕУ се умножавају AP Photo

И поред свега учињеног, Северну Македонију одбио Брисел, али не и северноатлантска алијанса. Бурни тријумфализам је захватио опозициону ВМРО-ДПМНЕ

СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МОЖДА је Европска унија одустала, али НАТО није!

Брисел је својом последњом одлуком одложио почетак преговора о приступу Северне Македоније ЕУ - после 14 година кандидатског статуса и испуњења свих задатих услова, укључујући и промену уставног имена и решење спора са Грчком Преспанским споразумом - и Скопљу оставио само наду за учлањење у Европску унију.

Прочитајте још: Столтенберг: НАТО је посвећен учлањењу Северне Македоније

Међутим, с друге стране, НАТО је био много конкретнији, изјавивши да ће Република Северна Македонија, после окончања процеса ратификације приступног протокола до децембра или, евентуално, у јануару идуће године, постати пуноправна чланица Северноатлантске алијансе, на предстојећем самиту НАТО-а у Лондону.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на "Твитеру" је објавио да је телефоном разговарао са премијером РСМ Зораном Заевим.

- Добар телефонски разговор са Заевим. Процес ратификације је у току и са нестрпљењем очекујемо Северну Македонију ускоро да се прикључи нашој алијанси - објавио је Столтенберг.

Прочитајте још: Заев: Да могу вратио бих време 13,5 година уназад

Без обзира на ове опречне ставове, премијер РСМ и лидер владајућих социјалдемократа Зоран Заев сматра да је неопходно организовати превремене парламентарне изборе у земљи за "народну проверу европског пута". Одлуку о изборима, који ће бити одржани 12. априла наредне године, једногласно су прихватили челници свих битних странака на састанку код шефа државе Стеве Пендаровског.

Тај (не)очекивани, али и неминовни хазардерски потез Заева, према првим проценама дипломатских извора и независних аналитичара у Скопљу, требало би да му изборном победом у априлу 2020. године донесе нови мандат за истрајност на европском путу, после чланства у НАТО.

Да је Заев убеђен у победу и сигурно "добијање поверења грађана", који препознају значај евроатлантских интеграција "без алтеранативе", потврђује и чињеница да је на недељном сусрету страначких првака код шефа државе предложио да се ванредни избори одрже што пре, већ 22. или 29. децембра ове године. Но, опозицији то није одговарало и због чињенице да техничка влада за припрему избора не би могла да "напуни" законских 100 дана.

Истовремено, буран тријумфализам је захватио опозициони ВМРО-ДПМНЕ, одмах по објављивању одлуке о превременим изборима. Колоне возила са укљученим сиренама, страначким заставама и навијачким реквизитима, у недељу увече крстариле су булеварима, улицама и приградским насељима Скопља поводом одређивања датума за "неминовне изборе".

Нескривени је оптимизам лидера опозиционог ВРМО-ДПМНЕ Христојана Мицкоског, који најављује сигурну победу.

- Идемо на велику победу, која ће донети обнову Македоније - оптимистички је најавио Мицкоски који сву кривицу сваљује на власти у Скопљу.


МАКРОН ДОЛАЗИ?

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон, који је прошле недеље на Самиту ЕУ блокирао почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, наредног месеца би могао да посети Скопље и Тирану, преносе поједини албански медији. Разлог је наводни сусрет са премијерима ових земаља, Заевим и Рамом.

МОГЕРИНИЈЕВА ОТКРИВА "ГРЕШКУ ЕУ"

Одлазећа висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини оценила је да одлагање одлуке Европског савета за отварање приступних преговора са РСМ и Албанијом није само пропуштена шанса, већ историјска грешка.

- То је више од пропуштене шансе, то је историјска грешка која ће, надам се, ускоро бити поправљена - сматра Могеринијева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације