НЕДЕЉА - СЛОБОДАН ДАН: Почиње примена Закона о унутрашњој трговини у Црној Гори

З. З.

14. 10. 2019. у 06:45

НЕДЕЉА - СЛОБОДАН ДАН: Почиње примена Закона о унутрашњој трговини у Црној Гори
Пијачни продавци се питају да ли правило важи и за њих

ОВОГ викенда, прецизније у недељу, запослени у трговинама су радили последњи пут, мада не сви. Сада ће то бити правило, јер је од данас, 14. октобра на снази измењени закон о унутрашњој трговини.

У једном ланцу домаће трговине кажу да ће у свим маркетима и дисконтима поштовати закон и да ће недеља бити нерадни дан. Кажу, све организационе и структурне промене су извршене, пословање усклађено са новим законским решењима.

- Драго ми је што ћу моћи да увек испланирам исти дан у седмици за одмор и проведем га са породицом. И до сада сам имала слободан дан, али сваке недеље различито. То је сјајна одлука за нас запослене у продавницама - прокоментарисала је Славица, запослена у једном од маркета у Подгорици.

Прочитајте још - ЦГ: Недеља дан за одмор

И док се продавци у маркетима и дисконтима радују примени новог закона, на подгоричкој градској пијаци не знају шта их чека.

- Било би лепо када би се закон применио и на нас који свакодневно радимо на пијаци. Међутим, до сада нас нико није обавестио хоће ли и за нас важити то правило - испричали су нам продавци на пијаци "Гинташ" у Подгорици.

КАЗНЕ УКОЛИКО инспектор утврди да трговина ради недељом и у време државних празника, може изрећи меру затварања објекта или новчану казну која се креће од 1.000 до 10.000 евра за компанију, односно од 200 до 500 евра за одговорно лице.

И међу великим трговачким ланцима различити су ставови, па има и оних који се надају да ће њихови запослени бити задовољни, али упозоравају потрошаче да ће морати да мењају навике и да дневне, односно седмичне трговине обављају свим другим данима осим недеље. Нико неће бежати од поштовања закона, међутим, неки истичу да ово није добро решење у време туристичке сезоне, јер ће бити губитака у промету.

Поводом примене Закона о унутрашњој трговини огласили су се и из Управе за инспекцијске послове. Позвали су на поштовање закона, према којем ће прва нерадна недеља бити 20. октобар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)