ОДЛУКА судија Уставног суда да прогласе неуставном норму о "стављању у затвор" члана 119 ЗКП представља правну брљотину и скандал и циљ јој је био да аболира решења Вишег и Апелационог суда из децембра прошле године којим су Небојша Медојевић и Милан Кнежевић без претходног одузимања имунитета "стављени у затвор". Ово је саопштио Демократски фронт, који "хиљадити пут обавештава јавност, да Небојша Медојевић и Милан Кнежевић нису одбили да сведоче".

- Напротив, сведочили су два пута по два сата, али Стојанка Радовић и Лидија Вукчевић нису биле задовољне њиховим сведочким исказом, и онда су њих две у координацији са Миливојем Катнићем и Борисом Савићем отпочеле неуставан и незаконит обрачун са лидерима ДФ и посланицима у Скупштини - рекли су у ДФ. - Тако су Небојша Медојевић и Милан Кнежевић "стављени у затвор" без претходне процедуре у Скупштини којом би њима двојици били скинути имунитети, јер су и Виши и Апелациони суд донели решење да посланик има имунитет само у пленарној сали, и то за време заседања. И уместо да Уставни суд разматра уставне жалбе Небојше Медојевића и Милана Кнежевића и одреди се да ли посланик има имунитет само у пленарној сали за време заседања, како то тврде Виши и Апелациони суд, донесена је одлука којом се Борис Савић и Мушика Дујовић спасавају од отказа, али и кривично правне одговорности.

Оно што је најскандалозније после овакве одлуке Уставног суда јесте то да остаје на снази став да посланик у Скупштини Црне Горе има имунитет само у пленарној сали, и то за време скупштинског заседања, додају представници ДФ. Према њиховом мишљењу, ово тумачење о ограничености посланичког имунитета које је и даље на снази представља највећи ударац на независност парламента.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕУСТАВНО СТАВЉАЊЕ У ЗАТВОР: Одлука Уставног суда-правна брљотина


- Овом одлуком Уставни суд се издигао изнад Устава, а Скупштину као највећи законодавни орган у држави претворио у проточни бојлер у којем је институт посланика релативизован од случаја до случаја, а у ствари обесмишљен до непрепознавања - кажу у ДФ.

Небојша Медојевић (Фото "Фејсбук") и Милан Кнежевић (Фото ДФ)


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Небојша Медојевић: Пресуда Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу дисциплиновање Срба


ПРАВОСУЂЕ У КРИЗИ

ОДЛУКА Уставног суда је непобитан доказ да се црногорско правосуђе налази у озбиљној кризи и да је Црној Гори неопходан реизбор свих судија - поручили су из ДФ. - Али не у нелегитимном Судском савету, већ у Скупштини, како би се зауставили сви будући случајеви неуставног и незаконитог понашања оних који би требало да штите Устав и законе ове државе.