ПОСЛЕ неколико месеци, покрет "Одупри се" креће у нове протесте, како би приволео режим на промене, које су, кроз Споразум о будућности, истакле све опозиционе партије у Скупштини Црне Горе, захтевајући оставке највиших државних функционера. Најновија дешавања у вези с Тужилаштвом и нове афере које запљускују црногорско друштво навеле су чланове обог покрета да протестни скуп одрже у 19 сати испред зграде Тужилаштва у Подгорици. Џемал Перовић из Покрета верује да ће се одазвати велики број грађана.

- Многи људи су незадовољни стањем у друштву, аферама, али, нажалост, и неслогом у опозицији. Очекујем масован одзив грађана, али и присуство опозиционих представника - каже Перовић.

Први грађански протест одржан је 2. фебруара, након избијања афере "Коверта" и објављивања снимка на коме се види како бизнисмен Душко Кнежевић даје новац бившем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу, који је наводно коришћен у изборној кампањи ДПС-а у Зети. Тада се окупило једва хиљаду људи, да би на следећем скупу одзив превазишао сва очекивања, јер се окупило око 20.000 грађана. Последњи протест одржан је 1. јуна, када је дошло свега неколико стотина грађана.

Готово је сигурно да ће доћи страначки прваци и чланови УРА, СНП-а и Демоса. У Демократском фронту са скепсом дочекују овај догађај, јер сматрају да је Покрет изгубио свој легитимитет, јер је у међувремену прилично десеткован, и да је огромна енергија незадовољства народа угушена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Протест "Одупри се 97000" у Подгорици: У Црној Гори правда не станује, а цвета криминал


- Покрет "Одупри се" више није озбиљан субјекат који би могао да артикулише народно незадовољство и окупи људе. ДФ неће позивати присталице на овај протест, нити ће организовати превоз из других црногорских градова - поручила је посланица овог политичког савеза Бранка Бошњак.

Из УРА поручују да је, заједно са свим претходним аферама, јасно да разлога за излазак на улицу има више него довољно.

- Црна Гора готово да нема институција, зато што су малтене све компромитоване. Најновија афера "Тужилаштво" само је додатно продубила ионако већ озбиљну политичку кризу која траје од 2016. године. Поред те афере, сведочили смо и о томе да председника Врховног суда Весна Меденица није нашла за сходно да пријави добит од близу 140.000 евра. Њено закаснело објашњење да то није приход који је требало пријавити, већ да је то новац који је одмах отишао на регулисање кредитних обавеза, вређа здрав разум - наводе у УРИ. - Битно је да се на протесту појаве сви потписници Споразума о будућности. Верујемо и у то да се услед новонасталих афера, начини и методе протеста морају мењати и прилагођавати новонасталим догађајима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИНЦИДЕНТИ НА ПЕРФОРМАНСУ ПОКРЕТА „ОДУПРИ СЕ“: Повређене две жене


ЗАБЛУДА

ДУШКО Кнежевић, власник "Атлас групе", који је након објављених афера и снимака изазвао политички земљотрес у Црној Гори, изјавио је да је у животу имао једну велику заблуду.

- Мислио сам да ће, када Црна Гора уђе у НАТО, правна држава да почне да функционише. Да ће судство, полиција и сви званични органи да раде свој посао. Међутим, десило се нешто сасвим супротно. Десило се то да је Ђукановић своје чланство у НАТО-у искористио за јачање своје приватне позиције и за још већу приватизацију државних институција - рекао је Кнежевић.