ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


"За дом спремни" изрекао је Мато Бубаш у суботу на крају свог говора на свечаној седници поводом Дана општине Воћин. Бубаш је председник Одбора за хрватске бранитеље из Вировитичко-подравске жупаније и један од четворо награђених који су на седници добили захвалницу Општине. Изрекао је то пред вировитичко-подравским жупаном Игором Андровићем и изаслаником председника Хрватског сабора Јосипом Ђакићем, који је и председник удружења ветерана ХВИДРА.

Након тога, сви су остали да седе као да се ништа није догодило, док су седницу демонстративно напустили Срби. У разговору за загребачке "Новости" Игор Павковић, који је дожупан из редова српске мањине, каже да су сви били згранути када је Бубаш извикивао усташки поздрав.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ИНЦИДЕНТ У ХРВАТСКОЈ: Војник претукао летвом дечака


- Ми Срби смо се покупили ван, није добио аплауз, а стотинак присутних је гледало у под.

Организатори су желели Србе вратити у дворану, али су то они одбили. Павковић каже да је касније разговарао са Матом Бубашом, рекавши му да је то исто као да је свастику цртао на јеврејској синагоги, а овај му је одговорио да "За дом спремни" није усташки поздрав, већ стари хрватски.

- Председница то каже - рекао је Бубаш.


Китаревићева тврди да је "За домспремни" неспорно,Фото АП