Полиција је привела више особа које се доводе у везу са нападом на госте кафића код Книна који су гледали утакмицу Црвене звезде, када је пвоређено пет особа, укључујући и једно дете, јавља хрватски Индекс.

Из шибенско-книнске полицијске управе је саопштено да се утврђују све околности тог догађаја и да полиција интензивно ради на откривању осумњичених за кривично дело које су окарактерисали као насилничко понашање и наношење телесних повреда.

Из полиције су навели да је у месту Удзоље на подручју Книна у 22.30 неколико непознатих особа вербално и физички напало власницу кафића и госте, при чему су оштетили и инвентар.

Том приликом је, како су навели, пет особа лакше повређено, међу њима и један малолетник.

Након тога око 22.50 сати у месту Ђеврске, неколико за сада непознатих особа је вербално, а потом и физички, напало власника другог кафића и госте, али нико није повређен.

Хрватски Индекс раније је јавио да се први инцидент догодио у општини Бискупија код Книна, када је у кафић у којем су гости гледали утакмицу између Јанг бојса и Црвене звезде упала група маскираних нападача и физицки их напала.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Драма у тржном центру, жена пропала кроз плафон, одмах алармирани хитна помоћ и полиција (Видео)

У нападу је повређено више људи, а локални портали Ферал Њуз и Далмација Данас преносе да је у болницу превезено петоро људи, укључујући и власника кафића, који је ударен флашом у главу.

Међу повређенима је и деветогодишње дете.

Према за сада непотврђеним информацијама, један од њих је током напада имао мачету.

Индекс наводи да се инцидент догодио и у Ђеврскама код Кистања, када је неколико особа ушло у локални кафић и провоцирало госте који су гледали утакмицу.

Радило се углавном о провокацијама на националној основи, рекао је власник кафића Ферал Њузу.

МИНИСТАР ЗДРАВЉА ОСУДИО ИНЦИДЕНТ КОД КНИНА: СРАМОТА


Хрватски министар здравља Милан Кујунџић изјавио је данас да нико од нападнутих особа, који су у кафићу код Книна гледали пренос утакмице Црвене звезде, није животно угрожен и истакао да је срамота што се такав инцидент догодио.


"Чуо сам за инцидент који осуђујем. Према информацијама које имам, нико није животно угрожен, али срамота је и ружно што се то догодило", рекао је Кујунџић новинарима, а преноси Хина.

ПЛЕНКОВИЋ: УВЕК ИМА ДЕВИЈАТНИХ, ТО НЕ ОДРАЖАВА КЛИМУ У ДРУШТВУ

Премијер Хрватске Андреј Пленковић осудио је данас инцидент у кафићу код Книна, где су маскирани нападачи упали у кафић и повредили пет особа међу којима и деветогодишње дете, али је истакао да се ради о делима појединаца, а не о клими у друштву која подстиче насиље."Ја не видим такву климу. Ово су индивидуална дела појединаца која треба санкционисати", рекао је Пленковић новинарима, преноси Н1.

Додао је да је оно што ради Влада "управо обрнуто", јер тражи да се смањи поларизација у друштву и искључивост и се спрече они "који хоће тензије у друштву, а таквих је доста".

Он је нагласио да треба санкционисати починитеље таквих дела и да је то најбоља порука и решавање проблема.

"Увек има оних који су девијантни. Не дај Боже да је то правило, то би била јако забрињавајућа околност у Хрватској. Зато сам рекао да мањине треба да буду део парламентарне већине у Хрватској, да остварују своја права. То за већински народ није проблем, него плус. Ако штитимо права мањина, лакше ћемо се залагати за права наших мањина у тим земљама", рекао је Пленковић.

Госте кафића који су синоћ гледали ТВ пренос утакмице Јанг бојс - Звезда у месту Уздоље близу Книна напало је 15 маскираних особа, а међу нападнутим је било и жена и деце, јавили су хрватски медији.

ДОДИК: ПОЧИНИОЦЕ НАПАДА У КНИНУ РИГОРОЗНО КАЗНИТИ

Срби у Хрватској су у потпуности дискриминисани и у сталном су страху, рекао је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ поводом напада на Србе у кафићу код Книна који су гледали фудбалски меч између Јанг Бојса и Црвене звезде.

"Догађај у Книну је свакако доказ да је положај Срба у Хрватској изузетно тежак. Хрватска је земља Европске уније. У њој, у Европској унији, би требале да буду неприкосновене слободе људи", рекао је Додик за бањалучку АТВ.

Како је рекао, онемогућити људима да слободно гледају пренос утакмице говори о мржњи тих људи према Србима.

Он сматра да је ово тренутак да се окупимо око тих људи и многих незнаних који живе у Хрватској, као и на простору Федерације.

"Срби су изложени, можда је прејака рец тортури, која се спроводи и има елемената тортуре. Треба да покушамо да будемо солидарни према њима, и да затражимо од Хрватске ефикасну интервенцију, те да се они који су то учинили видљиво и транспарентно казне", истакао је српски члан Председништва БиХ и додао да покушава да пружи рационални одговор и да би његов емотивни одговор могао да буде много оштрији.

Једино што сада можемо учинити је да путем наших институција и организација у Хрватској затражимо да се ригорозно казне они који су то учинили, рекао је Додик.