Црна Гора губи део територије?

М. СЕКУЛОВИЋ, В. КАДИЋ

понедељак, 15. 07. 2019. у 09:05

Црна Гора губи део територије?

Протест у Велици 2018. због демаркације - Фото М. Секуловић

Остварује ли се поновни захтев Рамуша Харадинаја о корекцији граница код Куле и Чакорал. Исуфи: Комисије спремне за терен и исправљање могућих грешака. Величани посебно забринути

ТВРДЊЕ премијера лажне државе Косово Рамуша Харадинаја о прекрајању већ потписане демаркације граница између Црне Горе и такозваног Косова, на подручју Куле и Чакора, изгледа да почињу да се обистињују.

Наиме, шеф Харадинајеве парламентарне групе Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи рекао је да се комисије Приштине и Подгорице припремају да се баве корекцијом границе на терену!

- Приштина и Подгорица су се договориле око корекције границе. Међудржавне комисије се припремају за терен и ангажују се како би исправиле могуће грешке, тако да ових дана очекујемо да комисија обави свој посао. То је посао професионалних комисија, које знају колико дуго овај процес може трајати, али важно је да постоји споразум између две владе и да се договоре о корекцији граничних линија - казао је Исуфи.

Подсећамо, пре неколико дана Харадинај је на свом фејсбук-профилу написао: "О питању поновног разматрања споразума о демаркацији границе са Црном Гором разговарао сам с мојим црногорским колегом Душком Марковиће. Косово и Црна Гора су спремни да формирају комисије за разматрање демаркације у правцу Куле и Чакора". У истом посту, он је захвалио црногорском премијеру Душку Марковићу "за конструктивни прилог и изражену вољу за јачање пријатељства и сарадње".

- У складу са закљученим Споразумом комисије Црне Горе и Републике Косово, у року од две године од његовог ступања на снагу, извршиће обележавање Споразумом утврђене државне границе. Верујемо да ће комисије Црне Горе и Републике Косово у духу добросуседских односа и регионалне сарадње дати допринос пуној имплементацији овог споразума, саопштено је "Новостима" из МУП Црне Горе после Харадинајевог писанија, на које се после Исуфија надовезао и Шпејтим Булићи, председник Комисије за гранично обележавање, који је за приштинске медије изјавио да "питање границе треба да решава сама Влада, јер то није посао Комисије".


Нова "затезања" изазвала су нелагоду у Црној Гори, посебно на подручју Велике у којој је било и протеста док није окончан, како се веровало, процес демаркације са лажном државом.

- Наши преци су Чакор вековима бранили и одбранили од разних завојевача, па и ваших предака. Тако, ни ми потомци вековних граничара нећемо дозволити отимање ни стопе величке територије, а верујемо и да ће се Влада Црне Горе доследно држати уставне обавезе да штити сваки педаљ наше мале али поносне државе. Радује ме најава отварања пута Чакор - Пећ - одговара Харадинају председник Завичајног удружења "Клуб Велика", "поводом безочног инсистирања на корекцији границе у Котловима, ништа мање него 12-15 километара до Чакора".


Прочитајте још: ХАРАДИНАЈ О ДЕМАРКАЦИЈИ СА ЦРНОМ ГОРОМ: Све из почетка


- Претензије на величку Бјелуху и Чакор нису у духу пријатељства, које на речима градите са Владом Црне Горе. Посебно иритира то што корекцију границе актуелизујете уочи 28. јула - дана у ком су 1944. године нацисти, међу којима су били бројни и ваши сународници из Метохије и Косова, заклали или живе у ватру бацили више од 700 деце, жена и ненаоружаних стараца Велике, Горње Ржанице и још неких суседних села. Уместо да тог дана дођете у Велику и поклоните се невиним жртвама и Величанима извините за злочине ваших сународника нациста, ви по њиховом рецепту цртате границу на Чакору. Добри комшијски односи негују се, првенствено, поштовањем међе. То је неписани закон и код Величана и код Албанаца, особито Руговаца. Очекујемо, зато, да и ви поштујете међу између Ругове и Велике, која је, понављам, од давнина постављена у Котловима. Чакор је источни Ловћен Црне Горе и заборавите сан о граници на њему - пише Кнежевић Харадинају.


СПОРАЗУМ

"СПОРАЗУМ о државној граници између Црне Горе и Републике Косово", потписан је у Бечу 26. августа 2015. године. У Скупштини Црне Горе ратификован је 28. децембра 2015. године, а у Скупштини "Републике Косово" 30. маја 2018. године, након чега је Споразум ступио на снагу 4. јуна 2018. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

Objektivan

15.07.2019. 09:39

Znači crnogorci se razgranicavaju sa Srbijom bez njenog znanja. Iste treba blokirati ako je to moguće u procesu apliciranja za

Maki

15.07.2019. 09:43

pisite vi milu a ne haradinaju.milo ce da mu pokloni a haradinaj ce da uzme.ne smete vi da pisnete vise nikom sad ste najslabiji u celom okruzenju.Nema vise SRBIJE da vas brani nago cuti i daj sta traze samo da ne biju

Alex

15.07.2019. 10:15

Pa treba da urede granicu...naprave Komisiju, sa jedne strane Špejtim Bulići i Isufi...a sa crnogorske, crnogorci Režep Krasnići i Mudžahedin Jusufi...Tako će granica biti prava...bitno je da su oni zadovoljni...

Мартиновић Бернард

15.07.2019. 10:24

Е моји Милогорци тако вам треба. Сада ће вам Шиптари тражити цео југ Црне Горе.

Kontra

15.07.2019. 11:42

@Mića Iz Kafića - Ko se tu zeze pa sve tuđe mora da se vrati eto hrvati kažu da je ceo Apatin njihov i sve oko Dunava i to se još ne reševa?

Ratko Milunovic

15.07.2019. 11:32

Nema sto Crnogorci no da cijelu Crnu Goru date Siptarima. To vi je usud a sve zarad slobode koju mora platit vas lazni car!

DzSvetac

15.07.2019. 11:38

Što cepkaju parče po parče , kada svi znamo da na karti velike Albanije, Crne Gore nema ni u tragovima ...a Milogorci je ratifikovali !!!

Деки

15.07.2019. 12:46

Црна Гора је помислила да ће нестрпљивим уласком у нато избећи многе проблеме и изазове. Неће наравно, јер је нато анестезиолог у свим будућим процесима који се буду дешавали у миловој Црној Гори. Жао ми је часног и поштеног дела ЦГ, због штете која ће настати и која ће великим делом бити непоправљива, барем за дужи временски период. Са друге стране, ко год је био у Бару и јужније, могао је једино по полицијским патролама и понеком заставицом да претпостави да је и даље у ЦГ, да се не лажемо.

Zeljko

15.07.2019. 13:43

Hahaha bas volim nego dajte im odmah Ulcinj, Bar, Tuzi i ostalo sto traze da komisija ne zaseda 2 puta

Djole

15.07.2019. 13:47

Ma ne brinite Crnogorci kad udjete u Veliku Albaniju tu ni nece biti biti granica. Samo da vama pozivi Milo.

Dule

15.07.2019. 15:54

A sta radi drzava nasa kad joj drugi kroje i menjaju granice koje mi ne priznajemo. Samo gleda ili protestuje i ubvodi sankcije i kontramere? Povecati poreze i uvesti takse, Ukiniti besplatno skolovanje i lecenje jer to sve imaju i dalje rade protiv bez straha od bilo kakvih posledica.

Ljube

15.07.2019. 16:09

Zalosno ,kako ostatak Srba , u Srbiji pogotovo ,odbacuju i podnistavaju Srbe pravoslavce u Crnoj Gori ....kao da je to sve za Mila bilo ,kao da ne znamo sta i kako se .odvilo sve . Zalosni komentari u vecini ,da Srbijanci vecina ,kako im Bosnjaci i Hrvati dadose ime ,znaci i vi niste vise Srbi ,ne razumite ,ma i ne interesuje vas borba pravoslavlnih Srba u okupiranoj Crnoj Gori . Cudan narod , materijalisticki narod u Srbiji.

Sclavus

16.07.2019. 10:53

@Ljube - Losa interpretacija Ljube ; Srbi vas cijene vise nego Srbijance ; vi to postovanje i zasluzujete. Crna Gora je davala ponajbolje Srbe ali i ponajbolje izrode ; to je fakat

ВЕЛИЧАНИН

15.07.2019. 20:22

Поштовани пријатељи, желим да вас обвијестим, да су Срби из села Велика, које се налази на тромеђи: Црне Горе, Албаније и Србије (тренурно окупиране територије КиМ), знали вјековима уназада да се дбране од турског зла, а знамо и и данас шта треба да се ради. Запамтите, Величани су започели први Балкански рата, ослободили Дечане и први се срели са Српском - братском војском у Ђаковици. Кажу историја се понавља. До године у Призрену!

Ivan

16.07.2019. 03:28

Nije mi jasno zasto je Milo dozvolio da bude usisan u NATO kada ce jedna tvorevina koja i nije drzava da joj uzima teritoriju..Neka ovo bude nauk Srbiji o korisnosti od clanstva u NATO-u.

Ana Matova

16.07.2019. 08:29

A sto se brinete sta cemo mi i kome dat'?!Slutim da boli to sto ste Crnu Goru smatrali dijelom Srbije,pa ostaste bez najepseg kolaca. I sve da ode dio Albaniji i Hrvatskoj to vasa stvar jednostavno nije.

Sclavus

16.07.2019. 10:50

@Ana Matova - Necete vi nikome nista dati ; od Srba ste uglavnom navikli da uzimate ; nego ce vam vasa siptarska braca oteti ; kako se to tradicionalno medju azijatskom bracom i radi

Mića Stošić

18.07.2019. 20:12

@Ana Matova - Treba temeljno revidirati odnose Srbije i Crne Gore i bazirati ih isključivo na ličnim interesima svake od zemalja. Nema potrebe za bilo kakvim nazovi bratski odnosima, kojih po svemu sudeći kao iskrenih, nikada nije ni bilo. Muka nam je ovde u Srbiji od patološki tvrdnji "suseda" da su im Srbi krivi i za povećanu vlažnost vazduha... Svako na svoju stranu, a vreme će pokazati vrednost svakog od naroda bivše nam zajedničke države.

Mića Stošić

18.07.2019. 20:16

@Ana Matova - Mačko, imamo mi mnogo prečeg i ozbiljnijeg posla nego da se bavimo vama!Poz.

Republika Srpska

16.07.2019. 11:48

Naravno da treba dati. Ipak su Albanci većina u crnoj gori. Ne može se manjina pitati šta će dati. Većina odlučuje.

acko

16.07.2019. 14:53

Jedno su Haradinajeve zelje a drugo realnost.CG je pametno odigrala ulaskom u najveci vojni savez na svetu,tako da je mirna i opustene.Veci je problem za preostale dve balkanske drzave koje su van integracija,Srbiju i Bih.

Vatro Marx

16.07.2019. 16:52

K ako to da vlada Srbije dozvoljava da seseparatisti dogovaraju da vladom Crne Gorepovodom Srpskih granica, Srpsku svijetinjunemogu okupatroi da postavljaju granice.Kako vi sve mirno posmatrate u Beogradu.

Dado

25.07.2019. 13:42

Neka se razmenjuju koliko hoce mi nista vojno nemozemo uradit jer nas zapad neuvazava za starosedioce i narod koji ima pravo da se stiti vojno, mozemo gledat i razmenu teritorija a mozda i razmenu vatre mozda uskoro, na sve mozemo diplomatski da delujemo jer smo ekonomski jaci (poljoprivreda, metalurgija, industrija) i od CG a i od Albanije. Oni imaju samo kamen a zemlje malo sto imaju siju drogu, tri meseca turizma i otimanje za turiste, 12 otimanja za hranu i drogu. Nece daleko stic, krepace