КРАЈ политичке кризе у Котору, граду Унеска, не назире се. Након што је нова скупштинска већина отпечатила службени улаз Скупштине општине у палати Бизанти, градоначелник Владимир Јокић поднео је Основном државном тужилаштву кривичну пријаву против актера ове акције. Као разлог за овакву одлуку Јокић је навео заштиту уставно-правног поретка државе Црне Горе, права и на закону заснованих правних интереса локалног становништва, као и спречавање даљег чињења кривичних дела.

- Ово је до сада невиђена хајдучија и насиље којим которски ДПС и Бруна Лончаревић, бивша одборница СДП-а, хоће да на силу преузму власт. Хајдучија у виду обијања просторија и скидања печата, коју је учинила група људи, није им и прва. Трагично је што су у свему учествовали директори јавних установа - Неђељко Мошков (Ресурсни центар за слух и говор "Др Перута Ивановић") и Срђан Драгомановић (Дом старих Грабовац Рисан), коме се суди због позива на линч - казао је Јокић.

Друга страна сматра да је све урађено законито.

- Вишестраначка комисија отпечатила је улаз локалног парламента - потврдио је Жељко Аврамовић, који је само дан раније, у овдашњем хотелу "Вардар", изабран за вршиоца дужности председника СО Котор. - На овај начин створили су се услови да Скупштина од понедељка нормално функционише.

Са званичног налога Општине Котор на "Твитеру" обратили су се Влади Црне Горе, позивајући је да "баци поглед" на дешавања у граду.

Прочитајте још: Лидер Демократа Алексa Бечић: Спречите "пајсер" демократију

- Уважена Владо, у Котору све по старом. Лепо време. Пајсерима се обија Скупштина и напада уставно-правни поредак. Кафане пуне, има и одборника. Ко зна какве одлуке стижу сутра. Ако стигнете, баците поглед, да прекинемо ово. Море је топло. Леп поздрав са Приморја - стоји у објави.


Врата Скупштине општине Котор запечатила је председница которског парламента Драгица Перовић (која је у међувремену смењена), по налогу председника Општине Владимира Јокића. Промењене су браве и на тај начин је онемогућен улазак одборника, али и запослених у стручним службама СО.

ОДГОВОРНА ЛОКАЛНА ВЛАСТ

МИНИСТАРСТВО јавне управе саопштило је да је за политичку кризу у Котору одговорна локална власт, која је имала већину у општинском парламенту, "а која је ескалирала ових дана грубим кршењем закона од стране председнице Скупштине општине Котор Драгице Перовић и председника Општине Владимира Јокића, као и непоштовањем рока који је Влада одредила за успостављање нормалног функционисања СО Котор".