МИНИСТАР саобраћаја Осман Нурковић пре неколико дана најавио је да ће бити усвојен концесиони акт за црногорске аеродроме. Истакао је да је тај процес практично финализован и да се ради о квалитетном документу који ће штитити интересе државе.

- Интересовање за наше две ваздушне луке је велико. Ради се о компанијама из Индије, Јужне Кореје, Уједињених Арапских Емирата, Турске, Финске, Немачке... У ситуацији смо да одаберемо квалитетног оператера, компанију или конзорцијум који ће изградити те аеродроме у складу са потребама туристичке привреде и грађана - поручио је Нурковић.

Закуп је бољи модел од приватизације или продаје аеродрома, оцењује Предраг Секулић, председник скупштинског Одбора за економију. Додаје да су улагања у модернизацију неопходна и то се, каже, види, нарочито током туристичке сезоне. Залаже се за изградњу бар још једног аеродрома, али је свестан тренутних финансијских прилика.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦГ: Славили 1. мај, а услови рада и даље лоши

- Концесије су прихватљив модел. Имали бисмо инвестиције у модернизацију аеродрома с једне стране, а са друге, они би остали у власништву државе. Не смемо занемарити и бенефите тог посла по буџет, јер концесиони уговор предвиђа да закупац уплати једнократно концесиону надокнаду - истиче Секулић и додаје да постоји могућност да Одбор за економију још једном размотри концесиони акт.

За Милу Касалицу, аналитичарку, пре одлуке важно је одредити дужину концесије, решити "трвења" око тог питања унутар владајуће коалиције и непотизам у оквиру тог јавног предузећа.

- Аеродроми Црне Горе јесу један од наших ретких непродатих економских ресурса. Они су природна рента и нема никаквог разлога да је не развијамо. То се може одрадити кроз кредитна средства Европске инвестиционе банке или кроз заједничко улагање са стратешким партнером. Међутим, испустити власништво било би слично оној краткорочној одлуци као у случају Електропривреде. Тада смо на кратак рок испустили већинско власништво, па сада морамо да плаћамо нешто што нам је реално донело пуно готовине у енергетској компанији, али смо једва чекали да истерамо стратешког партнера којег смо довели, величајући га 2009. године - прокоментарисала је Касалица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Подгорица: Неповерење остало у "Коверти"

КРЕДИБИЛНИ КОНЦЕСИОНАР

СТАВ Црногорског туристичког удружења и председника Жарка Радуловића, члана Социјалдемократа је да су концесије нужне и пожељне, али није сагласан са тренутним предлогом.

- Ово што је до сада предлагано као концесија није добро и не би дало неке велике резултате, већ напротив, било би штетно. Ако се појави кредибилни, компетентни концесионар, који ће да унапреди аеродроме и повећа број летова ка Црној Гори, онда сам сигурно за то. И не знам ко би био против - поручио је Радуловић.