Линта: Не подржавам термин покољ, геноцидне намере у НДХ

Танјуг

субота, 27. 04. 2019. у 17:16

Линта: Не подржавам термин покољ, геноцидне намере у НДХ

Миодраг Линта / Фото Танјуг

Линта је нагласио да термин "покољ" не указује на "кључну чињеницу" да је постојала "јасна намера усташког режима да српски народ у НДХ буде физички уништен"
Председник Савез Срба из региона Миодраг Линта саопштио је данас да не подржава одлуку Удружења грађана Јадовно 1941, којом се злочин геноцида који је Независна држава Хрватска (НДХ) починила над православним Србима током Другог светског рата именује као "покољ".

Линта је нагласио да термин "покољ" не указује на "кључну чињеницу" да је постојала "јасна намера усташког режима да српски народ у НДХ буде физички уништен".

Он је у изјави за јавност истакао да је питање именовања масовног страдања српског народа у НДХ велика тема која се, како је навео, не може решити без озбиљне и дуге дискусије, у којој би учествовале све релевантне научне и стручне институције и угледни појединци из Србије, Републике Српске и међународне заједнице.

Линта је сагласан са мишљењем Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС да именовање геноцида над Србима у НДХ појмом "покољ" неће допринети интернационализацији ове трагичне теме и да може да има негативне последице, а да на унутрашњем плану ствара нејасноће и недоумице.

Он је уверен да је Удружење грађана Јадовно 1941. наведену активност предузело с најбољим намјерама тј. да се открије истина о страдању нашег народа.


Линта сматра да је појам геноцид најприкладнији и најпрецизнији термин за "монструозно истребљење и затирање" које је српски народ доживео у НДХ.

"Сви поступци усташког режима недвосмислено потврђују тезу о постојању геноцидне намере да се српски народ у НДХ потпуно уништи тако што би се трећина физички ликвидирала, трећина протерала, а трећина насилно превела у католичку веру и претопила у Хрвате", нагласио је Линта.

Он тврди да су власти НДХ у остварењу уништења Срба имале велику подршку Католичке цркве и других институција хрватског друштва.

"Основна карактеристика масовног злочина над српским народом у НДХ је суровост и садизам, односно коришћење ножева, маљева и другог хладног оружја и уживање у непојмљивом мучењу жртава пре ликвидације", напоменуо је Линта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dačo

27.04.2019. 18:15

Има једна заборављена песма,,,на Кордуну гроб до гроба тражи мајка сина свога,нашла га је на гроб клекла и овако сину рекла,,,даље ко зна нека доврши

Nije zaboravljena

29.04.2019. 12:14

@Dačo - i naravno da se radi o Srbima, doduše partizanima...