ОД 6.000 пљеваљских пензионера 591 припадник треће доби прима минимални износ пензије од 125 евра. На седници Удружења пензионера Пљевља истакнуто је да је материјални положај пљеваских пензионера доста лош. Томе у прилог говори и податак да од укупно 6.630 пензионера, више од пола прима пензију која је испод просечне у Црној Гори.

Прочитајте још: Црна Гора: До пензије уз компромис

- У Пљевљима су пензије страховито мале код велике већине пензионера, тако да једва пеживљавају - казао је Вукадин Дамјановић, председник Удружења пензионера Пљевља. - Пензију од 125 до 179 евра добија 1.312 пљеваљских пензионера. Од 179 до 283 евра има 2.079 пензионера, а од 283 до 500 евра прима њих 1.928. Лимит пензију има 581 пензионер док шест Пљевљака добија пензију већу од лимита.

Према његовим речима, просечна пензија у Пљевљима је 278 евра.

На седници Удружења пензионера је истакнуто да радови на стамбеној згради за пензионере, иако је камен темељац постављен у септембру, још нису почели. У удружењу очекују да ће се проблем са Фондом за солидарну стамбену изградњу и заробљеним средствима у Атлас банци превазићи и да ће радови убрзо почети. Помоћ на том плану обећао је и председник општине Пљевља.

- Дошло је лепо време, али извођача на терену нема. Нама не преостаје ништа друго него да истовремено једним истим актом Општине и Удружења званично опоменемо црногорски Фонд за солидарну стамбену изградњу и да допис упутимо и Фонду пензијског осигурања да бисмо их подстакли да што пре уђу у посао и да започну да раде ту зграду - казао је Мирко Ђачић, председник Општине Пљевља.

ЗГРАДА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

СРЕДИНОМ септембра прошле године постављен је камен темељац за стамбену зграду у којој ће 20 станова, по повољној цени, припасти пензионерима. Радови на згради требало би да буду завршени за 210 дана, а још нису почели. Пензионери ће станове плаћати 375 евра по квадрату. Стотину пљеваљских пензионера нема решено стамбено питање, а из Фонда ПИО кажу да је Влада Црне Горе издвојила 300.000 евра за ову намену.