Колицима не могу ни до лекара

И. Д. С.

понедељак, 22. 04. 2019. у 10:54

Колицима не могу ни до лекара

Деца са посебним потребама - Фото "Наша иницијатива"

"Наша иницијатива" о препрекама које додатно отежавају живот особама са сметњама у развоју. Објекти неприступачни, школе немају логопеде, физиотерапеуте, дефектологе

ОСОБЕ са инвалидитетом у Црној Гори суочавају се са разним видовима дискриминације и то у готово свим областима друштвеног живота, сматрају у невладиној организацији Савез удружења родитеља деце и омладине са тешкоћама у развоју "Наша иницијатива", која се бави проблемима и пружањем подршке особама са сметњама у развоју и њиховим породицама.

- У области приступачности, многи веома важни објекти, као што су домови здравља, болнице, центри за социјални рад, подручне јединице Фонда ПИО, здравственог осигурања, општине, поште, банке и други, немају приступачне прилазе - лифтове, рампе, прилазне платформе, што посебно особама које користе инвалидска колица отежава, па чак и онемогућава приступ поменутим установама - казали су из тог савеза за "Новости".

Прочитајте још: Море за 4.000 инвалида

Како наводе, особе са инвалидитетом често се са проблемима сусрећу и у области социјалне заштите, јер морају да воде судске поступке за остварење права која им по прописима припадају - право на личну инвалиднину, право на туђу негу и слично.

- У области здравствене заштите, у појединим законским одредбама, лечење и рехабилитација се условљавају годинама старости осигураника, што је супротно Закону о забрани дискриминације лица са инвалидитетом и Конвенцији УН о правима особа са инвалидитетом. Такође, у области образовања у многим општинама недостају логопеди, физиотерапеути, дефектолози, а бројне школе, посебно у селима, немају одговарајућу инфраструктуру - наводе из "Наше иницијативе".

АКТИВНОСТИ САВЕЗА САВЕЗ већ 17 година ради на побољшању положаја деце и младих са сметњама у развоју и одраслих особа са инвалидитетом. Активни смо у готово свим сферама друштвеног живота, које су од интереса за поменуту популацију. Тај тренд планирамо да наставимо и у наредном периоду кроз разне пројектне активности, а у сарадњи са другим НВО, државним и локалним органима, међународним организацијама, како бисмо допринели побољшању квалитета живота ове популације - поручили су из Савеза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације