Сређују Лафорест, стари фото-студио

В. В.

29. 01. 2019. у 10:44

Сређују Лафорест, стари фото-студио

Фото атеље "Лафорест"

Тај фото-студио отворен 1928. године, радио је све до 1979. године, а у њему су настајале прве породичне и личне фотографије, албуми који се и данас чувају

ХЕРЦЕГНОВСКА Туристичка организација постигла је једногласну сагласност да се откупи, а потом и реконструише кућа фото-студио "Лафорест". Тако је решена судбина старог, прилично оштећеног, невеликог али лепог објекта у центру града за који су генерације Новљана и данас сентиментално везане. Тај фото-студио отворен 1928., радио је све до 1979. године, а у њему су настајале прве породичне и личне фотографије, албуми који се и данас чувају.

За откуп куће Туристичка организација подићи ће кредит у износу од 120.000 евра.

Према речима директора ТО Павла Обрадовића, са идејом да некадашњи атеље "Лафорест" буде претворен у простор у ком ће сабрати сећања на ову знамениту породицу и град сагласисли су се и наследници "Лафореста".

Прича је у Херцег Новом започела од Феликса Лафореста, рођеног 1898. у Котору. Феликс је породицу засновао између два рата, а тада је развио фотографски посао и у Котору и у Херцег Новом. На његовим фотографијама биле су и важне личности, међу њима митрополит Висарион Љубиша, краљ Никола и краљица Милена. Филмском камером 1934. године снимио је сторију о шетњи краља Александра и његовог кума, тадашњег градоначелника Херцег Новог Мирка Комненовића, у парку некадашњег херцегновског хотела "Бока".


ЗАОСТАВШТИНА

ЗАОСТАВШТИНА Лафореста је прича о Херцег Новом из неког другог времена, црно-беле сторије које нам упечатљиво казују о људима, обичајима, односима, атмосфери, о животу - некад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације