Председник Самосталне демократске странке Срба (СДСС) Милорад Пуповац позвао је данас хрватско друштво да се суочи са проблемом говора мржње.


Поводом случаја Ивана Ђакића, син посланика у хрватском парламенту Јосипа Ђакића, који је на православни Божић на Фејсбуку објавио скандалозну фотографију усташе који у руци држи одрубљену главу Србина, Пуповац је рекао да "прича може бити завршена у овом случају, али није у другим случајевима који оптерећују наше друштво и којима морамо посветити адекватну пажњу".

Недопустиво је, како је рекао, да се на друштвеним мрежама појави то да неко узвикује 'Убиј, убиј Србина!' или 'Ајмо, ајмо, усташе!'.

"То је недопустиви и наше друштво треба да се суочи са овим проблемом ", рекао је Пуповац у емисији Студио 4 на ХРТ-у.

Иако је Ðакић одмах избрисао фотографију с поруком, његов говор мржње и подстицање на насиље осудили су хрватска влада и владајућа ХДЗ, чији је био члан, а из које је, према неким медијима, по кратком поступку избаачен, а према некима се наводно сам исписао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПУПОВАЦ О СКАНДАЛОЗНОЈ ОБЈАВИ СИНА ПОСЛАНИКА ХДЗ-а: Ако нешто не учине надлежни, учинићемо ми; Ђакић: Није ми била намера да подстичем мржњу

"Добро је то што су учинили челни људе ХДЗ-а, Влада, па и отац Ивана Ђакића, то је пример за борбу против говора мржње. Остало морамо оставити судским и истражним телима. Често, до сада, управо они нису поступали по закону и на тај начин су омогућавали да се то догађа", рекао је Пуповац.

Он је приметио да постоји замора од говора мржње.

"Превише смо уморни од говора мржње, време је да завршимо с тим и све хемикалије које долазе треба пресећи тако да млади људи не носе ту врсту ризика и терета", рекао је Пуповац.

Осврнуо се и на случај куповине борбених авиона Ф-16 "Барак" од Израела, оценивши да је реч о неспретности, "а можда и о пропустима" који, како је нагласио, не би смели да се догађају, посебно када је реч о одбрани државе.

"Разговараћемо о томе да ли постоје елементи одговорности и стварају ли они обавезу према људима који су учествовали у целокупном поступку да и сами сносе одговорност", рекао је Пуповац.