Пуповац: Уморни смо од говора мржње, Хрватска да се суочи с тим

Танјуг

09. 01. 2019. у 18:45

Пуповац: Уморни смо од говора мржње, Хрватска да се суочи с тим

Фото Танјуг

Председник Самосталне демократске странке Срба (СДСС) Милорад Пуповац позвао је данас хрватско друштво да се суочи са проблемом говора мржње
Председник Самосталне демократске странке Срба (СДСС) Милорад Пуповац позвао је данас хрватско друштво да се суочи са проблемом говора мржње.


Поводом случаја Ивана Ђакића, син посланика у хрватском парламенту Јосипа Ђакића, који је на православни Божић на Фејсбуку објавио скандалозну фотографију усташе који у руци држи одрубљену главу Србина, Пуповац је рекао да "прича може бити завршена у овом случају, али није у другим случајевима који оптерећују наше друштво и којима морамо посветити адекватну пажњу".

Недопустиво је, како је рекао, да се на друштвеним мрежама појави то да неко узвикује 'Убиј, убиј Србина!' или 'Ајмо, ајмо, усташе!'.

"То је недопустиви и наше друштво треба да се суочи са овим проблемом ", рекао је Пуповац у емисији Студио 4 на ХРТ-у.

Иако је Ðакић одмах избрисао фотографију с поруком, његов говор мржње и подстицање на насиље осудили су хрватска влада и владајућа ХДЗ, чији је био члан, а из које је, према неким медијима, по кратком поступку избаачен, а према некима се наводно сам исписао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПУПОВАЦ О СКАНДАЛОЗНОЈ ОБЈАВИ СИНА ПОСЛАНИКА ХДЗ-а: Ако нешто не учине надлежни, учинићемо ми; Ђакић: Није ми била намера да подстичем мржњу

"Добро је то што су учинили челни људе ХДЗ-а, Влада, па и отац Ивана Ђакића, то је пример за борбу против говора мржње. Остало морамо оставити судским и истражним телима. Често, до сада, управо они нису поступали по закону и на тај начин су омогућавали да се то догађа", рекао је Пуповац.

Он је приметио да постоји замора од говора мржње.

"Превише смо уморни од говора мржње, време је да завршимо с тим и све хемикалије које долазе треба пресећи тако да млади људи не носе ту врсту ризика и терета", рекао је Пуповац.

Осврнуо се и на случај куповине борбених авиона Ф-16 "Барак" од Израела, оценивши да је реч о неспретности, "а можда и о пропустима" који, како је нагласио, не би смели да се догађају, посебно када је реч о одбрани државе.

"Разговараћемо о томе да ли постоје елементи одговорности и стварају ли они обавезу према људима који су учествовали у целокупном поступку да и сами сносе одговорност", рекао је Пуповац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miki-Zg

09.01.2019. 18:57

Kada god se dogodi govor mržnje na utakmicama ;medijima ;u svakodnevnom životu predsj:Kolinda se ne oglašava ,nije čula ;vidjela čak opravdava te zlikovce jer ih manjina izaziva .Tako rade i druge državne institucije države Hrvatske .Zaboravih oni koji ukazuju na tu ksenofobiju dobiju otkaz sa radnog mjesta !

Branko BG

10.01.2019. 04:53

Možda su Srbi i druge manjine umorne, hrvati sigurno nisu. Na žalost, istorija je pokazala, da su uvek ne samo pričali veći i uporno radili na našu štetu. Hrvatska država sistematski ukida prava srbima i ne procesuira zločine nad srbima. Potpuno je očigledno da je situacija sa vremenom samo sve gora.