АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У ПЉЕВЉИМА: Никад није било загађеније

М. С. - М. Д.

27. 11. 2018. у 06:56

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У ПЉЕВЉИМА: Никад није било загађеније

Пљевља под смогом Фото М. Д.

Демократска Црна Гора реаговала после еколошког инцидента у Пљевљима. У суботу измерено чак 23 пута више штетних честица у ваздуху

У ПЉЕВЉИМА је у суботу измерен рекордан ниво загађености, штетних честица у ваздуху било је чак 23 пута више од законом дозвољених 50 милиграма по метру кубном! Дакле, у питању је алармантно стање које угрожава животе грађана.

Тим поводом огласили су се из Агенција за заштиту животне средине.

- На мерном месту Гаговића имање 24. 11. 2018. године, око 16 часова, прекинуто је напајање електричном енергијом аутоматске стационарне станице. Након поновног пуштања у рад, неопходна је стабилизација иструмената која траје од 12 до 24 часа и у том периоду могуће су појаве вредности концентрација које не одговарају стварном стању квалитета ваздуха. Напомињемо да су подаци приказани у реалном времену тзв. не валидирани подаци и неопходна је њихова провера и валидација акредитоване институције пре званичне објаве у оквиру месечних извештаја о квалитету ваздуха - казали су из Агенције.

Прочитајте још - НОВИ ЕКОЛОШКИ ИНЦИДЕНТ У ЦРНОЈ ГОРИ: Лим поново поцрвенео (ФОТО)

У вези са последњим еколошким инцидентом у Пљевљима, одборник Демократске Црне Горе у СО Никола Ровчанин казао је да "не само да је изостала реакција надлежних, већ није издато упозорење о начину понашања и кретања у оваквим ванредним околностима".

- Као и ранијих година, у сличним ситуацијама, на интернет-страници Агенције стидљиво је објављена информација о наводном квару мерне станице, иако су сви грађани Пљеваља били сведоци густине штетних материја у ваздуху. Највише забрињава то што ово није појава у једном дану, месецу или години, већ појава која деценијама постепено трује грађане Пљеваља - рекао је Ровчанин. - Влада Црне Горе је за решавање питања аерозагађења у претходној години издвојила мизерних 300.000 евра. Закони су погажени, субприватни интереси победили, а правда је заћутала. Тако се у најкраћем може описати однос Владе према Пљевљима.

Прочитајте још - Лим трују са свих страна

ПРЕКОРАЧЕНЕ ВРЕДНОСТИ

ЕВИДЕНТНО је загађење присутно, само је питање да ли у оном обиму које је очитано у реалном времену или је то мање. Чињеница је да се на дијаграму са мерне станице у Пљевљима јасно види да су и пре 16 часова 24. новембра 2018. године вредности ПМ 10 биле изузетно високе, много веће од законом дозвољених и у 15 часова су износиле 379,8 микрограма по метру кубном. То је скоро осам пута више од дозвољеног. А у 16 часова износиле су 612 микрограма по метру кубном.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Šmrkanje

27.11.2018. 09:41

@Aki - Срамота, па ти си тотално нашмркан.