УСКОРО ће Црна Гора добити националну листу терориста и организација повезаних са тероризмом према којима ће се спроводити рестриктивне мере. У Скупштини ће се наредних дана расправљати о Закону о међународним рестриктивним мерама, који предлаже Влада и готово је сигурно да ће проћи изјашњавање посланика државног парламента. Овим актом Црна Гора се обавезује да спроводи рестриктивне мере на основу резолуција Уједињених нација, Европске уније и одлука међународних организација чија је чланица.

Прочитајте још:Џихадисти из ЦГ: Од Плава до самог врха ИД

У предлогу закона истиче се да ће мере бити спровођене према особама које се нађу на националној листи коју ће утврдити Влада на предлог Већа за националну безбедност. Државне управе, фирме и појединци из Црне Горе не смеју сарађивати са удружењима и лицима са “националне листе”, а фирме које склапају послове са њима биће кажњене са 40.000 евра, а запослени који то дозволе - 4.000 евра.

- Национална листа ће бити формирана на основу обавештења министарства о физичким и правним лицима која су актима ЕУ означени као терористи, терористичке организације или финансијери тероризма - истиче се у предлогу.

Прочитајте још: ЦРНОГОРЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Џихадисти и текфирџије су присутни у Европи

Засад немамо информацију да ли се на списку налазе држављани Србији или они који се изјашњавају као Срби у Црној Гори.

Подгорица већ има закон којим се грађанима забрањује да ратују у другим војним формацијама! Тим законом су уведене и казне до 10 година затвора.

Први држављанин Црне Горе који је осуђен на шест месеци затвора је Марко Баровић, због учешћа на ратишту у Украјини. Он је био борац у војсци Доњецке народне републике где је боравио од краја 2014. до октобра 2015. године.

Неколико десетина црногорских држављана придружило се последњих година организацији Исламска држава на ратиштима у Сирији и Ираку, а један број њих је тамо погинуо. Учешће на тим ратиштима су узимали чак и жене и деца из Црне Горе, исламске вере. Према званичним информацијама у редовима ове организације досад је погинуло шест црногорских држављана.

РУСИЈА

НА основу захтева ЕУ, Црна Гора од 2014. године спроводи рестриктивне мере према појединим држављанима Русије “због угрожавања територијалног интегритета Украјине”.