Ултиматум, који је пензионисани пуковник Петар Јањић Тромболон поставио Влади Хрватске и премијеру Андреју Пленковићу да заштити хрватске националне интересе у Пиранском заливу истекао је у 16.00 сати, након чега је Тромблон објавио писмо у коме најављује да ће организовати акцију "Регата за разум - Пирански залив".


Регата ће бити одржана 3. фебруара у 10.00 сати у Умагу, а како је Тромблон рекао организована је јер није постигнут коначан међудржавни билатерални споразум око граница, преноси Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тромблон дао Пленковићу 72 сата да реши проблем са Словенијом

"Као хрватски бранитељ и грађанин Хрватске који већ дуго времена прати неразумну комуникацију и неодговорно дипломатско и међудржавно понашање обе владе, покренуо сам акцију којом желим да убрзам решавање тог граничног проблема", навео је Тромблон.

Како је рекао, то ће бити мирна акција и апеловао на словеначку полицију да учеснике не омета у одавању почасти и пијетета погинулим хрватским бранитељима.

"Нарушавањем територијалног интегритета Хрватске недозвољеним уласком у хрватско море те насртајем и провокацијом сносиће одговорност за сва нежељена и непланирана догађања", рекао је Тромблон.

КО ЈЕ ТРОМБЛОН КОЈИ ЈЕ ДАО УЛТИМАТУМ ПЛЕНОВИЋУ

Петар Јањић Тромблон, који је поставио ултиматум влади и премијеру Андреју Пленковићу да заштити интересе Хрватске у Пиранском заливу, је председник "Удружења ратника хрватског одбрамбеног рата", Вуковарчанин и велики противник Срба, које редом назива четницима, и ћирилице.

У затвору у Сремској Митровици је провео девет месеци, а пензионисан је 1993. у чину пуковника Хрватске Војске.

Хрватски медији подсећају да је објавио књигу "Жедни крви гладни издаје" 2004. године и у њој детаљно описао свој ратни пут и истовремено оштро напао и оптужио за издају тадашњи државни врх Хрватске односно председника Фрању Туђмана и тадашњег министра одбране Гојка Шушка.

Његово име се налази у Извештају о кршењу међународних и хуманитарних права који је 1992. написала тадашње влада СРЈ на тражење Савета безбедности УН, где стоји да су он и вуковарски бранитељ Тихомир Пурда починили ратни злочин 5. новембра 1991.

Тада су у Борову насељу бранитељи Пурда, Петар Јањић - Тромблон и Данко Маслов пуцали на групу рањеника и војника ЈНА.

Убијена су двојица војника, а рањен је десетар Бобан Гачић, који је касније подлегао.

Српско тужилаштво, наводи се, је наводно одустало од прогона.

У јануару 2013. Тромблоново удружење је организовало протест под називом ''Вуковар неће бити
BYKOBAP'', где је рекао:

" Ово је град у којем је ћирилица починила екоцид, културоцид и геноцид; стравичне злочине и пљачке, уништење привреде и умало довела нас Вуковарце до тоталног истребљења. У овом граду животе је изгубило 5.500 становника, трага се за 400 људи, почињена су зверства и силовања. За све то ћирилица никада није одговарала, није кажњена ни пресуђена".

Рекао је и да "четници слободно ходају Вуковаром. - Четници су аболирани, раде у нашој полицији, државним институцијама, опструирају наше законе и процесе, славе свој Божић са кокардама на глави, три прста у зраку и заставом на којој на ћирилици пише да је Вуковар српски град, оскврњују наше споменике бранитељима. И сада ту ћирилицу наша власт хоће наградити постављањем на наше тргове, споменике, улице".

"Е па неће моћи. Рецимо ''не'' ћирилици" , рекао је Јањић и затражио санционисање оних које истичу четничка обележја.


ПЕТЕРЛЕ: ЕУ ДА ПРИМОРА ХРВАТСКУ НА ПОШТОВАЊЕ ЗАКОНА

Бивши словеначки премијер Алојз Петерле, тренутно посланик у Европском парламенту, позвао је институције Европске уније да пронађу начин да приморају Хрватску на поштовање закона ЕУ у вези с применом арбитражне одлуке, упозоривши их да је у супротном опет могуће "отварање Пандорине кутије на Балкану".

"У случају да Европска комисија не заузме јасан став сада, могуће је да ће се суочити с поновним отварањем Пандорине кутије на Балкану, која ће сасвим сигурно утицати на европску перспективу земаља Западног Балкана", упозорава он, истичући да само поштовање закона може обезбедити мир.

Петерле је то поручио у писму које је данас упутио председнику Европског парламента Антонију Тајанију, председнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру и председнику Европског савета Доналду Туску, преноси Индеx.хр.

"Шест месеци након обавезујуће арбитражне пресуде, одлука суда још није спроведена. Ово ствара велику забринутост, не само у Словенији. Уместо поштовања међународних закона, сведочимо новом политизирању и појави национализма", наводи он у писму.

Петерле, иначе бивши министар спољних послова Словеније, указује да Хрватска има нерешене граничне спорове с више суседа, и подсећа да је, након што је споразум постигнут, он спомињан као пример решавања суседских спорова међу европским политичарима и правним експертима.

У писму упозорава да се појавила политичка воља која игнорише законе и прети међународном миру, нарочито у односу на претњу цивилном инвазијом Хрватске на Словенију, и изражава сумњу да грађански притисак може да замени оно што су државне институције дужне учинити.

"Уз то, ово није питање само границе између Словеније и Хрватске него је реч о Шенгенској граници. Ако из овог последњег није јасно, ми је не можемо бранити", закључио је Петерле.