Коментар: Подгорички крст

Велиша Кадић

13. 09. 2017. у 12:06

Од обнове црногорске независности 2006. у офанзиви је брисање историје, традиције... Протерују Светог Саву, српски језик, ударају на једину канонску православну цркву - Митрополију црногорско-приморску.

Коментар: Подгорички крст

Велиша Кадић

СКИНУЛИ су крст са Сат куле у Подгорици, преименовали булевар поред државног парламента који се звао Немањина обала, а Немањин град назвали Турском тврђавом, најавили изградњу турског културног центра под зидовима Немањиним, из просторија Ургентног центра уклонили бакрорез "Косовка Девојка", поставили грб Турске на неколико места у ходницима ове установе. И то све за кратко време.

Кад је пре неколико деценија са крста Сат куле (далеке 1890. урадио и поставио вредни мајстор Стеван Радовић), "неко" скинуо позлаћеног голуба који је у хришћанству симбол Духа Светога, "загрмела" је Црна Гора. Власт у главном граду каже да се не ради о крсту већ о "компасу" - показивачу страна света! Лудило! Шта би данас на то рекао Ловћенски тајновидац и пророк Петар II Петровић Његош? Занемео би! А само пре неколико година Исламска заједница затражила је да се крст, а не показивач страна света, уклони.

Од обнове црногорске независности 2006. у офанзиви је брисање историје, традиције... Протерују Светог Саву, српски језик, ударају на једину канонску православну цркву - Митрополију црногорско-приморску.

Некадашњи савезници Србија и Русија, са данашњег становишта црногорских главара, постали су геополитички непријатељи, а Аустрија, Немачка, Турска и Хрватска пријатељи. Иако не постоји чин на ком би владама тих земаља малена Црна Гора морала бити благодарна.

И кроз уклањање крста са Сат куле покушавају се избрисати православни и немањићки трагови. Удворичко понашање режима према партнерима у власти - Бошњацима - отишло је толико далеко да би се ускоро на грбу општине Петњица, како су и тражили, могло појавити исламско обележје. Неким големим чудом засад још одолевају три крста на државном грбу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ветеран

13.09.2017. 13:00

,,Ко неће брата за брата, имаће туђина за господара.,,

Dejo

13.09.2017. 13:05

Sahat kulu u Podgorici (današnja Stara varoš) sagradio ju je u XVIII vijeku Hafis-paša. Vjerujem da tada nije bilo krsta na njoj, a isti je postavljen krajem 19. vijeka. Da li je to tada bilo primereno prosudite sami. Pominjanje Njegoša u ovom tekstu je blago rečeno neprimereno jer za Njegoševog vremena Sahat kula nije imala krst na vrhu, već je Podgorica bila turska kasaba!

Avram

13.09.2017. 16:03

@Dejo - A ti si bio tada tamo pa si to video,mozda imas i neku fotografiju iz tog vremena,kad Njegos bi vladar u turskoj kasabi !!

karate

14.09.2017. 11:27

@Dejo - Umesto sto penis Avrame i napadas coveka pametnije bi ti bilo da nesto procitias . Knjiga nam Avrame nedostaje a posebno istorija i geografija .