МАДА је судски вештак др Петко Грубач на телу Вахиде Тихић, полицајке Дирекције за координацију полицијских тела БиХ, констатовао 14 тешких телесних повреда, њој се данас пред Основним судом у Приједору суди за наводно угрожавање безбедности мештанину В. Ј. из села Југошта, код Козарске Дубице. Све те повреде учинио је, како тврди њен адвокат Душан Томић, "човек коме је наводно угрожавала безбедност а коме је евидентирано само црвенило на лицу". И Вахида и њен адвокат уверени су да случај има сасвим другачију позадину.

Њене муке, како тврде, почеле су, пре извесног времена, када је пријавила колеге полицајце, Бошњаке, који су као и она чували Амбасаду Србије у Сарајеву, а износили су тешке квалификације за Србе и Србију.

- За Вахиду је такво понашање било незамисливо, јер она, рођена Бијељинка, воли Србе, њен језик је, каже, српски, пише и потписује се ћирилицом - прича Томић.

Сам инцидент због којег јој се суди догодио се када је са другарицом Снежаном, код које станује у Сарајеву, отишла на одмор у село надомак Дубице.

- Понела је и службени пиштољ, на шта има право. Једног јутра док је чистила пиштољ у родитељској кући своје другарице, зачуо се страшан лавеж паса и кокодакање кокошака. Мислила је да је нешто напало псе и кокошке, па је брзо склопила пиштољ и отишла да види о чему је реч - прецизира Томић. - У једном тренутку испред ње се појавио човек са штапом. Кад га је спазила, Вахида је ставила пиштољ иза леђа. Мушкарац, мада времешан, упутио јој је речи: - Покажи, курво, шта ти је то! То је, изгледа пиштољ!

- Ја сам, добри човече, полицајка и дошла сам да будем од помоћи - узвратила је Вахида.

Мушкарац се међутим, како прича Томић, залетео на њу, оборио је на бок, а испод ње је био пиштољ, настављајући да је удара штапом колико год је могао, што није ни спорио на суду. Вахида је "направила грешку у корацима", што није хтела да се прва, превентивно, супротстави мушкарцу.

Душан Томић

- Полиција из Дубице је после сазнања о догађају у оближњем селу обавестила Дирекцију за координацију полицијских снага БиХ из Сарајева, одакле стижу два полицајца, Мујо К. и Шериф Т., како се мислило да буду од помоћи колегиници - наводи Томић. - Полицајци из Сарајева, мада се она изричито изјаснила да је Српкиња, не пишу тако у записник, већ наводе да је из реда "осталих". Сада су у прилици да јој врате "мило за драго" што је раније пријавила полицајце Бошњаке. Игноришу тешко стање своје колегинице и, као и њихове колеге из Дубице, склањају медицинску документацију због чега ћемо против свих њих сада да поднесемо кривичне пријаве. Јер, уместо да кривац буде мушкарац који је напао полицајку, успало је да је она двоструко извукла "дебљи крај".

Вахида је дисциплински кажњена по 20 одсто плате током четири месеца, због "брукање службе", на основу извештаја полицајаца из Дирекције за координацију полицијских тела, где ради. Осим што је озбиљно повређена, Вахида се, у међувремену, и разболела.


ЗАТУРЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

До суда и тужилаштва, све доскора, по Томићевим речима, није могла да стигне лекарска документација о њеним повредама.

- Захваљујући Дарку Ћулуму, новом директору полиције РС и његовом професионалном и људском односу, сва документација сада је у нашим и у рукама суда и тужилаштва БиХ - прича Томић, истичући да су вештаци констатовали да Вахида, због задобијених повреда, има за четвртину смањење животне и радне способности.