Главаш се враћа у Сабор

Танјуг

петак, 21. 04. 2017. у 13:06

Главаш се враћа у Сабор

Бранимир Главаш , Фото Танјуг / ХИНА

Бранимир Главаш, хрватски политичар и ратни злочинац, оснивач Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ), од 3. маја поново ће бити саборски заступник

Бранимир Главаш, хрватски политичар и ратни злочинац, оснивач Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ), од 3. маја поново ће бити саборски заступник.

Његовом захтеву удовољио је Мандатно имунитетни одбор.

Главаш је био и један од оснивача и некада најутицајнијих челника актуелне владајуће Хрватске демократске заједнице.

ХДЗ је напустио 2005. да би формирао нову регионалну странку ХДССБ

Иначе, Тужилаштво Србије је Главаша 2011. на основу оптужнице Војног тужилаштва Југословенске народне армије оптужило за ратне злочине и геноцид над Србима.

Главаш се терети да је као један од команданта Осијека за време рата у Хрватској 1991/1992. године одговоран за ратне злочине над цивилима српске националности.

Због тога је му је, на захтев Државног тужилаштва Хрватске, 10. маја 2006. Хрватски сабор укинуо заступнички имунитет ради покретања кривичног постука.

Истражни судија Жупанијског суда у Загребу му је одредио притвор, а након вишедневног спора по питању месне надлежности скинут му је имунитет.

Дана 26. октобра је притворен.

У притвору је одмах започео штрајк глађу, који је трајао до 3. децембра када је из здравствених разлога прекинута истрага.

Истрага је поново отворена 8. фебруара наредне године.

Главаша је загребачки Жупанијски суд је прогласио кривим у два случаја, за убиство најмање 10 српских цивила на обали Драве током 1991. и 1992. године, и за затварање петоро и убиство двојице српских цивила у седишту секретаријата за народну одбрану, коме је Главаш као руководилац одбране Осијека тада био на челу.

У првом предмету осуђен је на пет, а у другом осам година, из чега му је изведена јединствена казна од 10 година затвора.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

komandant 1001

21.04.2017. 17:27

Ništa čudno ništa neobično za HR Sabor jer iz njega idu u Remetinačke(zatvorske) klupe, a posle u saborske....to mu ga dođe tako u zemljidemokratije!