ПРЕДСТАВНИЦЕ мајки са троје и више деце, које захтевају повлачење Закона о смањењу накнада, преговарале су јуче са члановима Владе, потпредседником Милутином Симовићем, министром рада Кемалом Пуришићем и министром финансија Дарком Радуновићем. Мајке очекују да ће надлежни схватити да су погрешили и да ће поништити спорни пропис. У противном, наставиће са протестима, и проширити их на целу Црну Гору.

Премијер Душко Марковић, међутим, већ је поручио да ће Влада тешко повући одлуку о смањењу помоћи, али да ће покушати да им разлику надокнади преко других модела социјалне политике, као што су дечији додатак или посебне накнаде за треће и четврто дете. Такође их је упозорио да неће трпети уцене.

Подсетимо, више хиљада жена два дана је протестовало испред зграде Владе због одлуке о умањењу накнаде за мајке са троје и више деце са 336 евра на 264 евра, и са 192 евра на 144 евра.

ММФ ЗА УКИДАЊЕ ПОМОЋИ Делегација Meђународног монетарног фонда предложила је црногорској влади да укине накнаде за мајке са троје и више деце како би се рационализовала јавна потрошња. С обзиром на то да Црна Гора нема аранжман са ММФ, препоруке ове монетарне институције нису обавезујуће за државу.

Председник Радничке партије Јанко Вучинић рекао је, за "Новости", да је смањење накнада за мајке са троје и више деце противзаконито и противуставно. Како је навео, Уставом је дефинисано да закон не може имати повратно дејство, а они су, како додаје, донели пропис и примењују га ретроактивно.

- Закон се не може тако примењивати. Такође, стечено право је доживотно, а Влада је дирнула у то. Ово је дефинитивно вид једног правног насиља и власт се понаша незаконито - оценио је Вучинић.

Када су у питању оцене о томе да је закон дискриминаторски, он тврди да ниједан закон није идеалан и да би га требало, како истиче, мењати набоље, а не да се узме од жена које су добиле социјална давања.

- Узимају од најсиромашнијих и најугроженијих. Бројним женама је то сада основно примање, тако да је потпуно оправдан протест мајки. Имају подршку свих посланика који су донели тај закон - поручио је Вучинић.