Градска марина потапа Словенску плажу

С. Греговић

10. 04. 2016. у 07:45

Велика инвестиција у луци Будва, вредна 35 милиона евра, могла би озбиљно да угрози јединствени амбијент, упозорава демократска Црна Гора

Градска марина потапа Словенску плажу

Најављене пријаве како се не би дозволило да плажа остане без песка

ЗНАТНО проширивање градске марине у Будви може да потопи Словенску плажу, главно купалиште црногорске туристичке престонице и њен заштитни знак, којој су чехословачки туристи дали име између два рата.

Велику бојазан јавно је изразила будванска опозиција.Ђорђе Зеновић, функционер Демократске Црне Горе, казао је да ће, уколико се амбициозни план ширења марине оствари, на будванској обали настати катастрофа.

- Продужетак лукобрана зауставиће морске струје, а тиме и наношење песка на обално подручје Словенске плаже, која се пружа од Старог града до рта Завала. Негативне последице имало би и острво Свети Никола, наспрам Будве, звано Хаваји, као и други делови будванске "шкољке" - рекао је Зеновић.

Из ове странке су поручили да је план којим се предвиђају велики радови у марини која се налази испред зидина древне Будве, и која би проширењем изашла из садашњих оквира, рађен без планске документације (државна студија локације је још у нацрту), с циљем да се градска лука претвори у мамутску марину. Најављена је и кривична пријава против актуелног министра туризма Бранимира Гвозденовића, који, како су рекли, помаже да страни инвеститор покрене велику инвестицију "тешку" 35 милиона евра. Инвеститор је будванска "Стратекс група", која је завршила изградњу туристичко-угоститељског комплекса "Дукљански вртови" на Завали, заједно са својим партнером, турском компанијом "Догуш". "Стратекс" је и власник више од трећине акција у Хотелској групи "Будванска ривијера", чије туристичко насеље "Словенска плажа" се налази тик уз истоимену пешчану плажу у центру Будве. Велики пројекат изградње нових везова за скупоцене јахте и бродове, предвиђен је Нацртом плана приобалног подручја Црне Горе који је био на јавној расправи. Доживео је велике критике, али ће, са датим примедбама, бити предмет расправе и одлучивања у црногорском парламенту.

СКУПШТИНА ДАЈЕ САГЛАСНОСТ

Шта ће бити, остаје да се види. Из црногорске владе су подржали модернизацију и проширење будванске марине. Овом инвестицијом, која подразумева модернизацију марине у Будви, биће повећана наутичка понуда Црне Горе и обезбеђена нова радна места. Да ли ће исти став имати и Скупштина Црне Горе, која даје зелено или, пак, црвено светло на поменути план, знаће се када он дође на дневни ред. А то, највероватније, неће бити пре завршетка овогодишње туристичке сезоне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Brutus

10.04.2016. 08:59

Al me nasikiraste, evo sav sam se naježio. Pa gde će da smrde buđave pljeskavice i trešti turbo folk ako upropastite budvu?

Plaza

10.04.2016. 09:25

Zabole me djon za plazu u CG . neka im se kupaju u smecu prijatelji iz NATO pakta .

D.P.

10.04.2016. 09:36

Jedini narod koji se kupa u sopstvenim kanalizacionim otpadnim vodama da nekažemo govnima. Istra je zakon!

Sale

10.04.2016. 09:49

I zasto je ovo kao udarna vest ne kapiram koga boli micko za Budvu osim gomile crnogoraca na radu i zivotu u Srbiji , neka im se sve raspadne i unisti eto to su zasluzili .

Sanja

10.04.2016. 09:50

Nadam se da nece to dozvoliti. Upropastice grad i turizam zarad sake evra i nekoliko radnih mesta. Gubitak ce im, dugorocno, biti nenadoknadiv. Valjda medju rukovodstvom i gradjanima ima dovoljno pameti da to ne dozvole. Letujem u Budvi vec 20 godina i znam sta bi to znacilo za grad. I, ljudi, ne mesajte politiku sa narodom. Poznajem mnogo divnih Budvana. Narod je sasvim nesto drugo od politicara i politike koju vode.

turista

10.04.2016. 10:02

nisam bio u cg od '94. ako su ovako pretrpane plaze nema sanse da odem ni do kraja zivota!

mirko

10.04.2016. 10:04

Ovakve vesti me potresu kao da pisete o izgradnji u Albaniji. Nerazumem svrho zasto ja to trebam znati.

hoce da ukradu a ne zna od koga

10.04.2016. 10:07

Razocarenju nikad kraja kad ustanove da to sto rade rade za drugog u buducoj celini EU. Rade za Brisel.

flamantes

10.04.2016. 13:10

@hoce da ukradu a ne zna od koga - Draže mi je i za Brisel, nego za Beograd, ili ne dao veliki Bog za Moskvu

Чарапан

10.04.2016. 14:19

@hoce da ukradu a ne zna od koga - Фламантес, нисте могли да живите само никад, морали сте да имате покровитеље. Некад сте били са Русијом ( нас и Руса 300000 милиона) па после Србија, док вам је била потребна помоћ (10 година зајма). Пошто ти је сада дражи Брисел поздрављам, али позовите и ову вашу жгадију из Србије нак се вуче одавде и пусти да и ми живимо.

veseli turista

10.04.2016. 10:30

Eto ti sad,pa dje cu se ja kupati,majko moja mila.Eto sad sav sam se potreso ,necu moci spavati.

Todor Dobrnjac

10.04.2016. 11:36

@Aleks - Đ nije isto što i Dž Ć nije isto što i Č Nauči pravopis pa onda piši komentare dukljaninu.

Чарапан

10.04.2016. 14:13

@Aleks - Тодоре, они нису научиле којим су досад говорили и писали, створили су нов "Црногорски", а сад покушавају и Енглеском абецедом да се служе.Поред слова које наводиш не зна да Y нема у Српском језику, а сумњам и у ново црногорском језику

Srbija

10.04.2016. 13:31

Zapravo gledam dnevnik na rts u 13:00 i ne mogu verovati lobiranju za letovanje i CG.Ovde vidim 99% negativnih komentara na crnogorski turizam a na tv pricaju kako su srpski turisti,ove god.zainteresovani za letovanje u (neprijateljskoj) Crnoj Gori.Ako je i od javnog servisa - mnogoje!

Milos

10.04.2016. 18:56

@Srbija - Na toj televiziji 90% Crnogorca zaposleno,i zato nam i serviraju takve "dezinformacije".Ne postoji emisija da u se njoj, ne pojavi neki Crnogorac.Cak i u "Zikinu sarenicu"juce gledam,prmomociju i najavu koncerta neke ,za mene anonimne pevacice iz Crne Gore.Pitam se zasto da ljudi iz Srbije placaju pretplatu i favorizovali neke pevace i glumce iz druge drzave Crne Gore,koja je i neprijateljski rasplozena prema Srbiji.Da li neko u Srbiji vodi racu o tome ili je sve prepusteno Crnogorcima ???

Gastarbajter

10.04.2016. 16:34

Bio sam tri puta u CG i sva tri puta sam imao neprijatnost sa mestanima. Zadnji put je jedam magarac hteo da me bije sto nisam sa svojom suprugom nemicom pricicao srpski. Pa zena ne zna srpski. Sada ne da necu da idem nego odvracam ove nemce koji hoce da idu. Ne mogu da veruje da im je priroda podarila obalu , a oni drski i lenjavi.

Џмрљ

10.04.2016. 16:37

@Алекс:грешиш комшија,само вас жалимо као Руси Украјинце,а и они су људине за вас-ајд сад на Коха Диторе да пишеш браћи како ће ова сезона бити лудило

Srbin 78

10.04.2016. 16:57

Pa pun ih je Beograd,oni nas mrze, normalno žive u Beogradu,kupuju luksuzne stanove,većina voze dobre autobomile. .Naše vlasti to i ne vide ,a Milogorci sasvim normalno žive po Srbiji i niko ih ne dira. !