Расцеп међу српским посланицима

Ј. КЕРБЛЕР

26. 11. 2015. у 21:23

Преокрет на политичкој сцени Хрватске закомпликовао формирање нове владе. Рашковић изненада затражио консултације с председницом

Расцеп међу српским посланицима

Мирко Рашковић

ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПОШТО је СДСС потписао да његова три посланика у новом сазиву Хрватског сабора дају подршку левој коалицији у четвртак је дошло до изненађујућег и драматичног преокрета. Не обавестивши Милорада Пуповца и Војислава Станимировића, Мирко Рашковић затражио је самосталне консултације с председницом Колиндом Грабар Китаровић и срушио договор да ће у име СДСС-а извештај поднети Милорад Пуповац.

- А шта да вам кажем? Очито се нешто догодило преко ноћи и Рашковић је одступио од нашег договора који смо постигли на председништву странке. Тамо смо закључили да сва три гласа иду СДП-у - рекао нам је Војислав Станимировић, председник СДСС-а.

Станимировић каже да је то за све њих изненађење, јер нису очекивали солирање Рашковића:

- Нама се није уопште јављао. Можемо само да претпоставимо што се у последња 24 часа догађало - каже Станимировић, док остаје отворено питање да ли је Рашковић прешао на страну ХДЗ-а, што би за ову странку много значило и ослабило шансе да нову владу формира Зоран Милановић.

Истовремено, расцеп међу мањинама још је више закомпликовао политичку сцену и покушај да Хрватска добије нову владу. Сада су све мање шансе да ће довољно гласова прикупити и ХДЗ и СДП, што би значило и нове изборе. Али, постоји и могућност да се Мост одреди према једној опцији, а даље је само ствар математике хоће ли левица или десница прикупити 76 посланичких гласова потребних да добије мандатара и састави нову владу.

Ова догађања имаће последица и у самом СДСС-у, пре свега према вођству странке, јер је и пре избора било покушаја да се руши. Неки су чланови СДСС-а напустили странку и ишли самостално на изборе, али нису успели да остваре добар резултат. Када се чинило да је СДСС консолидован и да ће дати ветар у леђа да Зоран Милановић буде нови мандатар, све се преко ноћи окренуло и сада се само чека расплет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Tomy

26.11.2015. 21:50

E moji Srbi !Niste vi nizasta,samo za pare.Zar da pridje HDZ-u,stranci koja je istjerala iz Hrvatske 250000 Srba a poginulima se nezna ni broja.Ono iskreno ni Pupovac nije nista bolji od ovoga Raskovica.Jedino sto jr dobro kod ovoga covjeka je prezime koje ocito ne zasluzuje.Sada mi je jos i draze i lakse sto sam otisao iz Hrvatske,zar da me ovakvi predstavljaju na najvisem nivou,gade mi se !

zaliv.co

26.11.2015. 22:57

@Tomy - za nekih 30god svi ce postati hrvati...nije bitno sto je u hrvatskoj oko 40-50% njih hrvatskog porekla...sad su bre hrvati...neko davno rece, nema veceg neprijatelja srbima or srba !

pogled u ogledalo

27.11.2015. 00:49

@Tomy - Neka Ti je drago što si olakšan,ali pogledaj zvanične rezultate Popisa stanovništva 2011 i Rezultata izbora 2015. U HR ima 186 633 Srba, a od njih je 2391 katolik i Hrvata-pravoslavaca=16 647. Pravo glasa ima 129 683 Srba-i tu dolazimo da Istine koju NIKO neće da pogleda. 18 976 Srba glasalo je za listiće "Nac. manjine":(Pupovac=14 103 glasa, a Rašković 10 103).Ostali Srbi su glasali za građanske liste i nemaju veze sa tzv."predstavnicima srp.nac.manjine"=fikusi i ikebane. Šta je to Legitimitet?

Neša (Glodur)

27.11.2015. 08:08

@Tomy - Rasrbljavanje je deo projekta depravoslavizacije još od Velikog raskola crkve 1.054. godine. Srbi pravoslavci naciju i veru menjali su milom, silom ili odlukom svojih "velikosrpskih" predstavnika. Kao što je nametnuto da EU i NATO nemaju alternitivu jednako važi i za nestanak nacije i vere. Štaviše, Vladari sveta uništavaju i hrišćanstvo mešanjem sa islamom kako bi dobili jednu naciju, jednu veru i jednu crkvu a sve u cilju lakšeg manipulisanja ljudima. Nešto kao Jugoslavija, SSSR i ČSSR.

Predrag ilić

27.11.2015. 14:35

@Tomy - Donekle ste svi objasnili ovu tugu. U ndh2 ima Srba. Najbrojniji su koji hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu. Tiho priznaju da su nekad bili Srbi. Moja rođakinja iz Zagreba jako voli hrvatsku. Drugi su nemoćni babe i đedovi koji hoće da pomru na svoj zemlji. Vegetiraju izgubljeni od beznađa. Niko ih ne dira jer će biologija uraditi svoje. Treći su ovi političarski smradni grebatori. Srpsko pitanje je rešeno. Za deset godina tamo nema Srba!!! Bar onih deklarisanih.

keja

27.11.2015. 08:08

Srbima u Hrvatskoj je uvijek bilo bolje kad je na vlasti bio HDZ nego SDP. Bolje su trgovali...

DS

27.11.2015. 09:22

Šta se drugo imalo i očekivati od ovoga čovjeka za "sva vremena".Bez završene srednje škole,sa kursom iz Kumrovca bio je sekretar komiteta u Kninu,šef policije,vozali su ga u Split svakodnevno i vraćali nazad sa posla u međuopćinskom komitetu partije. U ratu je na krajiškoj strani bio i nakon sedam dana ga hrvatska vlast vraća u Knin,gdje ga čeka stan i posao u državnim šumama,dobija satatus branitelja i penziju oko 1000 EUR i ugurava se u vlast zajedno sa HDZ,gdje je dožupan šibenske žup.

Miki - Zg

27.11.2015. 17:16

@DS - DS .Čovjek je tzv. branitelj( nema ga u registru ) ,dobiva penziju 1000 EVR. i tim kriminalnim radnjama je zavrbovan od mafije HDZ( koji su inače naštancali 502 000 branitelja -rušitelja ) zaštićenih kao lički medvjed .

DS

27.11.2015. 09:31

Nisam završio pređašnju misao o Raškoviću.Zbog takvih kao Rašković nam se sve ovo i događa.Kako je nas usrećio tako će isto i Hrvate.Nisu mi jasni Srbi koji su mu na izborima dali ovih 10.000 glasova budući da za naš narod ništa korisno nije napravio! Kakav je tip mislim da će još u najmanju ruku da istrguje mjesto zam. ministra,ako ne i ministra!

dinarac

27.11.2015. 16:29

@DS - Gosn DS sve ovo što ste Vi napisali znaju i Pupovac i Stanimirović.Neću o njima.Redakcija po meil adresi zna tko je "dinarac".Pokušali smo mi da nam matica pomogne da više skinemo te smradove sa političke scene,ali za sad mrka kapa.Idemo dalje.Pozdrav.

Lazni ca S-Mali

27.11.2015. 16:32

Svaki narod ima svoje dubre a tek Srbi? Srpska dubrad mi najdalje smrde? Cudno kada god pomislim nema vise, uvek izviru novi spremni da "prodaju veru za veceru" i to sirom bivse Juge ali i sveta, ne stide se nicega i sve probaju opravdati glupostima ali ne i svojom nemoralnom licnoscu! Licno tako sta nikad ne bi ucinio iako se ne slazem u mnogo cemu s Pupavcem i Stanimirovicem !? Secate li se obog nekog Bogica, i danas bi isto? Pitajte Boru Corbu ? Ima tu i onih sto glasaju!?

Istinа

27.11.2015. 16:42

Nesloga, zloba, zavist, nejedinstvo nisu nepoznanice za srbe, pogotovo one u politici.

GALEB BIJELI

28.11.2015. 08:35

Ovo je pravi pošteni i lojalni Srbin! On ima šansu biti pomoćnik ili čak zamjenik ministra.