Хрватска: Државни харач и на куће протераних

Ј. Керблер

04. 09. 2014. у 14:20

Шта чека власнике некретнина у Хрватској ако Загреб уведе најављивани порез. Ако на власти остане левица, нови намет можда од почетка 2016.

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

БАУК пореза на некретнине шири се Хрватском, али и суседним државама. Готово 110.000 Словенаца и 150.000 Срба боји се да ће Хрватска, чија је државна каса празна, у најскорије време увести харач који би свако домаћинство коштао најмање 1.000 евра годишње. Једина шанса да се закон ипак пролонгира бар до 2016. су скори избори, а нешто више од годину дана пре него што ће Хрвати на биралишта ниједна влада не жели да уводи нове порезе.

За Србе који имају куће у Хрватској било би то још једно оптерећење више, поготово за повратнике. Они су прво једва дошли до својих кућа и некако скупили за обнову, а сада би још морали за све то да плаћају и порез. Ионако се стално компликује и потребна документација да би се обезбедио боравак и сачувале куће, задржале личне карте и доказао боравак у Хрватској. С увођењем новог пореза све би било још компликованије, а танки буџети повратника, који су ионако морали да узму кредите за обнову, били би додатно умањени.

Срби који до краја 2014. не продуже пребивалиште или личну карту у Хрватској, могли би и на своје руиниране куће да плаћају порез као на - луксуз! Ако би се, како је помињано, применило словеначко искуство, опорезовало би се по стопи од 0,15 одсто од вредности некретнине ако власник живи у том објекту. Ако је кућа празна или власник има више некретнина, стопа би била 0,5 одсто.

Порез на некретнине био је замишљен као део најављених великих реформи, које су изостале. Очекивало се да би порезом било прикупљено готово 200 милиона евра. Истовремено би била укинута постојећа давања за комуналну накнаду и порез на викендице, па је држава уверавала грађане да ништа не би изгубили. Рачуница је, ипак, показала да није тако, јер би нови порез био далеко већи од старих давања.

Сада све зависи од тога ко ће победити на следећим парламентарним изборима. Ако то буде левица, што је мало вероватно, порез би могао да буде уведен већ почетком 2016, а ако на власт дође ХДЗ - нико не зна шта ће се догодити. Сада хадезеовци говоре против нових пореза, али би слабо пуњење буџета ипак могло да окрене њихову плочу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

qwerty

04.09.2014. 14:33

Kako se tu laže, RH je obnovila kuće Srbima, ne nikakvi povratnici. Ako ne vjerujete potražite na netu.

superheroj

04.09.2014. 18:02

@qwerty - Nema ja sta gledati na netu...Proputuj ti malo u Hrvatsku, pa provjeri...A kuce su pravili hrvatima iz Bosne, pa to prikazuju kao obnovu.

Srki

04.09.2014. 15:06

Najbolje mi je kad autor clanka u istom clanku pobije sam svoje tvrdnje. Pise da ce porez po domacinstvu biti najmanje 1000 eura/god, a onda par redaka dalje 0.5% vrednosti nekretnine ako je vikendica i 0.15 ako stanujete u njoj. Pa, recimo da stanujete u stanu vrednom 60 000 evra, 0.15% je oko 100 a za vikendicu ili kucu u kojoj ne zivite bi to bilo 300 evra na tu vrijednost. Samo sto i taj procenat nece biti takav kako pise u clanku, odnosno kakav je sada u Sloveniji, Bit ce veci.

Ivan

05.09.2014. 14:26

Kako do povratka kuce u koju su useljeni Janjevci, Hrvati iz Pristine i okoline i useljeni u kucu 1996 godine i dalje su u kuci. Preko sudova u Hrvatskoj jako sporo ide, tj gotovo nemoguce povratiti kucu u vlasnistvo. Da li je uopste na posteno moguce uspeti u procesu? Ako neko moze da pomogne nekim savetom, informacijom...

janko

06.09.2014. 08:30

@Ivan - kad iskoristis sve mogucnosti u hrvatskom sudstvu a to traje godinama strazbur, ja se sudim deset godina i jos sam na opstinskom sudu ali idem dalje do kraja isteracu olosa iz imovine kad tad.