ПОДГОРИЦА - Црногорски председник Филип Вујановић, изјавом да са задовољством слуша прве две строфе црногорске химне, а друге две зато што је обавезан, дунуо је у једра опозиционих захтева за измену државних симбола како би они одржавали национална осећања свих црногорских грађана. Вујановић је додао да “нема разумевања за стихове чији је аутор човек који не припада антифашистичкој традиције Црне Горе”. Ова изјава изазвала је оштре реакције коалиционих партнера у власти Социјалдемократске партије. Функционер ове партије Рашко Коњевић позвао је Вујановића да искористи председничке могућности и да покрене поступак за промену државне химне или да поднесе оставку.

- Било би најпоштеније да покрене иницијативу за измену Устава у овом делу - каже Коњевић.

Опозициона Социјалистичка народна партија и Нова српска демократија поручиле су, поводом Вујановићеве изјаве, да је дошло време за решавање питања промене државних симбола, како би били прихватљиви за све. Функционер СНП-а Вуксан Симоновић каже за “Новости” да је потребно започети дијалог и наћи компромис о питању државних симбола.

- То питање, које жестоко дели грађане, треба разрешити на цивилизован начин, уз уважавање историје, традиције и антифашизма. СНП већ годинама указује да на ово веома важно идентитетско питање треба ставити тачку - каже Симоновић. Он наглашава да је његова партија давно предлагала да се изменама Закона о државним симболима дефинише да је химна Црне Горе народна песма “Ој свијетла мајска зоро”.

- То су стихови “из главе цијела народа”, који су се одвајкада певали у Црној Гори. Није им требало додавати било чије стихове, а поготово не оне који су поделили грађане Црне Горе, односно оне које је дописао Секула Дрљевић, један од твораца квислиншке државе Црне Горе 1941. године - сматра Симоновић.

Ова партија је, заједно са НОВОМ и Покретом за промене у Скупштину предала захтев за имене Устава где се предлаже и да се, поред државне заставе, у националне симболе уврсти народна, црвено-плаветно-бела застава. Појашњава да је и ова застава утемељена у уставноправном и традиционалном бићу Црне Горе. Опозиција је условила подршку уставним изменама у области правосуђа које је предложила власт - уколико власт обезбеди двотрећинску већину за њихов предлог и они ће гласати за предлог власти. Владајућа коалиција је поручила да не може бити “условљавања”.