Руски војни стручњак: Спремни смо да продамо Србији нове ПВО системе

Бранко ВЛАХОВИЋ

08. 07. 2020. у 09:00

Дмитриј ЈевгеЊевич Шугајев директор Федералне службе војнотехничке сарадње Русије: Осим "Панцира", наши партнери из Београда заинтересовани су за набавку и другог оружја

Руски војни стручњак: Спремни смо да продамо Србији нове ПВО системе
МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ВОЈНОТЕХНИЧКА сарадња Русије и Србије последњих неколико година подигнута је на виши ниво. Она се развија у формату стратешког партнерства о којем су говорили руководиоци наших држава. Потписан је међувладин договор о војнотехничкој сарадњи, реализују се пројекти о испоруци оружја и војне технике као и резервних делова. Осим тога ради се на ремонту и модернизацији раније испоручене технике.

То, за "Новости", поручује Дмитриј Јевгењевич Шугајев, директор Федералне службе војнотехничке сарадње Руске Федерације, иначе у кругу веома важних сарадника председника Владимира Путина.

о Осим авиона и хеликоптера, које је добила последњих неколико година, Србија је набавила и ПВО системе "Панцир". Планира ли Русија да и убудуће помаже нашој земљи као свом савезнику да осавремени своју противваздушну одбрану?

- Сарадња наших земаља реализује се у више праваца, али је у сфери авијације и технике ПВО последњих година била најобимнија. Србија у наоружању има авионе "миг-29", од којих је шест испоручено из састава Министарства одбране РФ, хеликоптери су из породице Ми, као и руски системи ПВО. Од реализованих уговора могу да наведем испоручене хеликоптере Ми-17Б-5. У јуну 2018. био је потписан уговор за продају хеликоптера Ми-35 М, који су испоручени крајем 2019. Батерија "Панцира-С1" била је испоручена почетком ове године. Наши партнери из Србије су изразили интересовање да набаве и друге системе ПВО и ми смо спремни да удовољимо Србији као нашем давнашњем савезнику и поузданом партнеру. Тим пре руски произвођачи и специјални извозник "Рособоронекспорт" данас предлажу данас широку линију првокласних средстава ПВО разног домета. Настављамо да о томе разговарамо са партнерима из Србије, али о конкретним резултатима рано је говорити.

КИНА УЛАЖЕ МНОГО НОВЦА о КИНА је годинама велики купац ваше војне технике, посебно авионских мотора. Американци немају високо мишљење о кинеском оружју, какво је ваше мишљење о техници конкурената?
- Кина улаже озбиљне напоре и средства да повећа техничке и експлоатационе карактеристике, како цивилне тако и војне продукције. Као и друге земље, она нуди своју технику на светском тржишту. Ми смо спремни за поштену конкуренцију, систематски повећавамо квалитет и бојеве могућности наше технике.

о Можете ли објаснити које су све могућности "Панцира"?

- "Панцир С1" је ПВО средство малог домета. Њиме управљају двојица оператера. Он има навођене ракете и аутоматске топове. Намењен је заштити мањих објеката од ваздушних напада авиона и дронова, али може да води борбу са лаким оклопним возилима и противничком живом силом. Посебна особина тог система је што он врло брзо, за четири до шест секунди, може непрекидно да прелази на циљеве који релативно ниско лете.

о Да ли је у оквиру куповине оружја и војне технике предвиђена и обука српских војника?

- При потписивању уговора са Србијом увек се договара и обука српских специјалиста. Тако је и 2019. прошла обука и бојева примена на "Панциру С1" и хеликоптерима. То је неопходно да би српски војници могли одмах да почну да раде са том војном техником кад стигну у Србију.

о Да ли је планирано у ближој будућности да руска и српска војна индустрија заједнички производе и наступају на тржиштима трећих земаља?

- Технолошка сарадња је једно од најсложенијих питања у нашој сфери делатности. Осим високог нивоа развоја међусобних односа, неопходно је узети у обзир и технолошке могућности произвођача. Мора се јасно разумети који су видови технике приоритет производње и колики је обим производње, јер без тога технолошка сарадња неће бити рентабилна. Неопходна је комплексна анализа, јер производња војне технике у земљи партнера може бити битно скупља него директна набавка из Русије, а то не би било корисно обема државама. Принципијелно, Русија је спремна да развија било који облик сарадње са Србијом, али то треба бити по узајамно повољним условима, а не само у име "технолошког партнерства", што лепо звучи. Имамо добар пример успешне кооперације ремонтовања дела технике сарађујући са ремонтним заводом "Мома Станојловић".

о Хоће ли "Мома" успети да подигне свој ниво и постане регионални центар за ремонт хеликоптера?

- То питање је на дневном реду од 2016. Од тада се разговарало о различитим варијантама реализације тог пројекта. Као први позитивни корак у том правцу могу да наведем чињеницу да је АРЗ "Мома Станојловић" прошле године успешно ремонтовао хеликоптере типа Ми из Северне Македоније. Ми смо спремни да наставимо рад по договореној схеми и у перспективи ако раширимо круг клијената из земаља региона. Србија може бити регионални центар ремонта хеликоптера и друге авио-технике.

о У време СССР многа економска питања између наших земаља решавала су се преко бартера (размена робе за робу). Може ли такво искуство данас бити корисно у области војнотехничке сарадње?

- У време СССР се таква варијанта сарадње заиста користила. Али савремена реалност диктира друге услове. Светско тржиште оружја стоји на економским законима, а трговина претпоставља продају робе за неку од валута, а не на размену робе. Мада не треба негирати да САД и неке друге земље настављају да користе санкције против Русије и као инструмент притиска на наше партнере користе управо бартер. Тако он опет постаје алтернативна форма традиционалним формама плаћања.

ПВО систем "Панцир-С1"

о Аналитичари оцењују да светско тржиште извоза оружја вреди око 100 милијарди долара. Колико је учешће Русије?

- Војнотехничка сарадња је специфична форма међународне делатности, помоћу које ми доприносимо јачању националне безбедности држава које су наши савезници. Квалитетно оружје даје држави могућност да се заштити од спољне агресије и обезбеди свој мирни развој. Испоручујући војне производе иностраним партнерима наша земља стиче војнополитичке савезнике у за нас стратешки важним регионима света. Данас Русија има војнотехничку сарадњу са више од 100 држава, војна техника се испоручује у више од 50 земаља. Извоз оружја и војне технике Руска Федерација остварује само у оквирима нашег националног законодавства, уз поштовање међународних норми и правила. Последњих неколико година Русија је један од водећих светских извозника оружја. Није тајна да суверено чува друго место међу главним извозницима са годишњим обимом око 15 милијарди долара.

о Без обзира на то што Америка разним санкцијама против Русије покушава да смањи извоз руског оружја, ваша продаја стално расте. Добар пример је систем С-400. Како ви објашњавате раст популарности ваше модерне војне технике?

- Као прво, ми увек подвлачимо да је наша војна техника поуздана и ефикасна за заштиту и суздржавање противника. Корисници оцењују њену високу поузданост у било каквим климатским условима. Осим тога руска војна техника се одликује тиме што може брзо да се поправи. Али мислим да је данас главни аргумент у корист избора руске технике то што се потврђује њена ефикасност у реалним ратним условима. Сада успешно извозимо С-400, савремене авионе СУ-35, спремни смо да продајемно лаки ловац "МИГ-35", савремени тенк Т-14.

о Знајући какву пропагандну машину користи Запад, да ли вам је тешко да убедите нове купце да набаве ваше оружје и војну технику?

- У последњих неколико година Русија се сударила са покушајима без преседана САД и њихових савезника да изолују нашу земљу у међународној арени. Стално се уводе санкције. Нажалост, то је већ давно прешло границе конкурентске борбе. У неким случајевима нас терају да се замислимо о томе да се Америка отворено заиграла и да мисли да јој је све дозвољено. На срећу таква политика САД изазива данас алергију код све већег броја партнера који не желе да жртвују интересе своје националне безбедности у име нечије користи. Због тога значајан број партнера и даље бира руску технику. Испорука С-400 Турској прошле године, потписивање и реализација уговора за испоруку С-400 и фрегата у Индију, уговори на више од милијарду долара афричким земљама, све су то само неке од познатих чињеница које потврђују моје речи о неприхватљивости притисака на суверене државе о питањима националне безбедности. Успоредо са тим, Русија не престаје да тражи нове наручиоце. Русија не поставља политичке услове, не намеће своје политичке вредности партнерима. Ми смо поуздан и ако може да се каже комфоран партнер, који предлаже квалитетну технику за реалну цену. Зато на тржишту оружја постоји реална потражња за нашим производима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Tina

08.07.2020. 09:28

Pa da, NOVAC jedini cilj, sie isti ciljevi svetskih mocnika, proizvodit i oruzje , prodati " prijateljima" ... Tako su I 90'tih hrvatima prodali da boju srbe,...

Djole

08.07.2020. 10:22

Prodajete a ne poklanjate?????Jel smo mi braća??? Ne trebaaju nam.Kupićemo od Madagaskara

Ja

09.07.2020. 16:40

Tina, pročitaj šta si napisala. Da li tvoji, prijatelji vlasnici butika, prodavnice mešovite robe, ma svi koji proizvode nešto, a tvoji su prijatelji, tebi daju sve džaba??? Pa naravno da se naplaćuje, prijateljstvo tu ne igra ulogu. Shvatate li vi kako funkcioniše proizvodnja??? Ako naplati možeš da proizvodiš, ako poklanjaš....kraj. Samo se mi busamo prijateljstvom i tražimo džabe...

Vojvoda Moracki

09.07.2020. 17:54

Moram malo ove "Srbe" da ispravim "jel" je nepravilna skracenica od pitanja "Je li?". Vidim da "jel" koristite u funkciji potvrde "jer" (jer je, jer su, jer ce ... nesto...). A sto se tice teme, zasto bi neko nesto nekom poklanjao? Meni je OK da kupimo. Tad nista ne dugujemo.

Vatro Marx

09.07.2020. 18:38

Za nevjerovsti da se Russija nudi Srbiji.Sto to nije uobicajno , sta se tu krije .