Французи испитују још једну методу борбе против ковида 19: Лек за вирус корона нашли на плажама Бретање?

Горан ЧВОРОВИЋ

07. 04. 2020. у 08:00

Французи испитују још једну методу борбе против ковида 19: Лек за вирус корона нашли на плажама Бретање?

Биолог Франк Зак

Нова терапија са молекулима морске глисте из песка
ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СВЕ је почело од слепог миша у Вухану, а човека ће сада, можда, да спасе морска глиста са атлантских плажа у Бретањи! Француски научници, наиме, врло озбиљно истражују могућност да састојци из крви ове животиње помогну човеку у борби притив најтежег облика вируса корона, с циљем да се избегне прикључивање на респираторе. Прва испитивања директно на људским бићима врше се ове седмице.

Молекули из крви морске глисте апсорбују 40 пута више кисеоника од људског хемоглобина, што се види као изузетна прилика да се помогне људима који имају великих тешкоћа с дисањем.

Истиче се да не постоје проблеми компатибилности између човекове крви и молекула из крви ове животиње дугачке од 10 до 15 центиметара, која живи углавном у песку на плажама.

Лабораторија "Хамерина" из места Морле је на основу састојака из крви морске глисте изоловала "транспортер кисеоника" кроз људску крв.

Сада ће се ови молекули директно убризгавати у крв људи да би се изборили с кобним исходом ковида 19. На идеју је дошао биолог Франк Зал који руководи поменутим предузећем, а који је изгубио већ двоје пријатеља од нове опаке болести.

У свему му је помогао и професор Лоран Лантијери, шеф одељења пластичне хирургије у париској болници "Жорж Помпиду" који је већ користио ове молекуле приликом пресађивања коже лица.

Нову терапију примиће десет добровољаца у две париске болнице, "Жорж Помпиду" и "Питије Салпетријер", а Национална агениција за безбедност лекова већ је дала сагласност.

ПОРАСТ БРОЈА ПРЕМИНУЛИХ Број преминулих од вируса ковид 19 у француским болницама повећан је јуче за 10 процената, на укупно 6.494. Укупан број преминулих порастао на 8.911, У односу на 8.078 У недељу, што је пораст од 10 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Kozeta

07.04.2020. 08:24

Ništa neobično da nam morska bića spasu život. Nekad smo svi mi sisari došli iz okeana na kopno. Delfini vec tad bili pametniji od svih pa ostali u vodi da spašavaju utopljenike i pruže radost onima na dugim plovidbama. Mi im vraćamo tonama plastike koju izbacujemo u okeana svakog dana. Nece da ostane niko da nas spasi sledeci put ako ne prekinemo s tim.

Acika

07.04.2020. 13:29

Dosta vise o slepim misevima , slepicima i ostalim slepim zuvotinjama. Ovu posast sam je covek naucnik napravio i otrglo se kontroli, zato sada placamo dsnak tome.