Руски генерал упозорава: НАТО се спрема за велики војни сукоб

Новости онлине

18. 12. 2019. у 08:55

Руски генерал упозорава: НАТО се спрема за велики војни сукоб

Фото: ЕПА

Герасимов је подсетио и да су од 2016. године земље-чланице савеза повећале расходе за одбрану за 130 милијарди долара
Војне вежбе НАТО-а у балтичким земљама, Пољској, као и у водама Црног и Балтичког мора указују на чињеницу да се Алијанса припрема за сукоб великих размера, сматра начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов, обраћајући се страним војним аташеима.


„У балтичким земљама и Пољској, на Црном и Балтичком мору интензивирају се војне активности блока. Њихови сценарији указују на циљану припрему НАТО-а за размештање својих снага у великом војном сукобу“, рекао је Герасимов, преноси портал „Црвена звезда“.


Он је, при томе, напоменуо да блок промовише тезу о „руској војној претњи“, тумачећи сваки поступак Русије за осигуравање безбедности или сваки планирани транспарентни догађај у области војне изградње као „претњу миру“. „У доктринарним документима Брисела, Русија има статус противника“, нагласио је генерал.


Штавише, на последњем самиту НАТО-а у Лондону објављно је да је завршено формирања снага и средстава високе готовости у склопу иницијативе „четири-тридесет“. Најављено је и значајно повећање ефикасности пребацивања трупа и снага на „источно крило“ алијансе, додао је Герасимов.


Како би се осигурала доминација у свемиру на самиту је одлучено да се свемир призна за посебну област вођења ратних дејстава паралелно са копном, ваздухом, морем и сајбер-простором“, додао је генерал подсећајући да се наставља распоређивање америчких снага противракетне одбране у Европи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАТО О НАБАВЦИ ОРУЖЈА ИЗ РУСИЈЕ: Поштујемо право Србије да бира своје аранжмане


Герасимов је подсетио и да су од 2016. године земље-чланице савеза повећале расходе за одбрану за 130 милијарди долара, а планира се да се до 2024. године повећају за 400 милијарди долара. Он је нагласио је да акције блока повећавају тензије и смањују ниво безбедности на линији додира између Русије и НАТО-а.

САРАДЊА СА НАТО-ом И КОНТРОЛА НУКЛЕАРНОГ НАОРУЖАЊА


Герасимов је рекао да сматра потребним да се обнови сарадња између Русије и НАТО-а за решавање нагомиланих проблематичних питања.


„Смањивање ризика од опасних инцидената у војној области требало би да остане најважније подручје дијалога између Русије с једне и Сједињених Америчких Држава и НАТО-а с друге стране. Неопходно је да се обнови сарадња Русије и НАТО-а како би се решила нагомилана проблематична питања“, објаснио је Герасимов.


Генерал је, такође, рекао да постоји неизвесност у области контроле нуклеарног оружја због става Сједињених Америчких Држава.


Сједињене Америчке Државе нису исказале јасан став у вези са продужењем Споразума о смањењу стратешког офанзивног оружја (СТАРТ-3), рекао је он и додао да све то ствара додатну несигурност у области контроле нуклеарног наоружања.


Истовремено, генерал је подсетио да рок важења Споразума о стратешком наоружању истиче 2021. године и да је председник Владимир Путин потврдио спремност Русије до краја ове године продужи Споразум СТАРТ-3.


Стање стратешких нуклеарних снага Русије пружа решење за проблеме обуздавања, док се њихов развој одвија у строгој складу са међународним обавезама, закључио је Герасимов.


(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације