Становници Париза данас су могли да користе само две градске линије метроа, јер је штрајк запослених због пензијоних реформи ушао у осми дан.

Напетост је владала у неколико региона у земљи, а полиција је јутрос користила сузавац како би растерала демонстранте у Нанту, док су демонстранти запалили возила у Марсеју, пренео је АП.

Синдикати су одлучно одбацили нове предлоге владе председника Емануела Макрона да се поступно примени план према коме би најмлађи радници у Француској, рођени након 1974. радили до 64. године уместо до 62. и тако остварили пуне пензије.

"Нема божићне паузе ако се влада не дозове памети", упозорио је данас Лорен Брун из Савета конфедерације рада.

Одбацивање најновијих предлога владе упућује на то да су раднички лидери одлучни када кажу да ће штрајкати без ограничења.

Иако су Парижани највише погођени, а с обзиром да се они највише ослањају на јавни превоз, јавност има разумевање.

Многи Французи и синдикати који предводе штрајк страхују да би нови пензиони систем могао да доведе до тога да људи раде дуже, а за мање пензије.

Влада је саопштила да ће промене које је најавила осигурати да пензиони систем буде "правичан и одржив" и наводе да је разлог за реформе растући број људи, као и рекордни број старијих од 90 година.