На данашњи дан убијен је Ли Освалд: Све је снимљено камером, али Руси никад нису поверовали да је он ликвидирао Кенедија (ВИДЕО)

Новости Онлине

24. 11. 2019. у 10:05

Он је из идеолошких разлога, четири године пре убиства америчког председника пребегао у СССР и дошао у Москву

На данашњи дан убијен је Ли Освалд: Све је снимљено камером, али Руси никад нису поверовали да је он ликвидирао Кенедија (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Ли Харви Освалд, човек који се службено сматра убицом Џона Ф. Кенедија, убијен је на данашњи дан, 24. новембар, 1963. године, само два дана после смрти америчког председника.

Сматра се да је Ли Освалд, из идеолошких разлога, четири године пре убиства америчког председника, тачније 1959. године, пребегао у СССР и дошао у Москву.

Освалд је био комуниста, и хтео је да живи у социјалистичкој земљи. Када су совјетске власти одбациле његов захтев за продужење његове једнонедељне визе с којом је дошао у СССР из Финске почетком октобра 1959, Освалд је у хотелском купатилу покушао да се убије, пререзавши себи вене.

Освалд, 19-годишњи бивши маринац, није могао поднети идеју повратка у Сједињене Државе, пише hr.rbtx.com.

После посете Никите Хрушчова САД-у у септембру 1959, идеја избеглица из Америке Совјетима није била пожељна. Ипак, власти су закључиле, после његовог покушаја самоубиства, да би мртви Американац у Москви био много гори исход, па су допустили Освалду да остане у земљи.

Освалд је био пресрећан. Јавно се одрекао свог америчког држављанства (наводно то никада није и службено учинио) и изразио је жељу да студира на Москвском државном универзитету.

Совјетске власти су га уместо тога послале у Минск (данас главни град Белорусије) како би радио као оператер на стругу у фабрици која је производила телевизоре и радије.

Како пише у Освалдовом дневнику, он је једном приликом питао тамошње функционере налази ли се Минск у Сибиру, на што су се они само насмејали. Он је, као странац, у фабрици имао учитеља руског језика. Учитељ се звао Станисла Шушкевић и био је један од ретких појединаца у Освалдовом одељењу који су знали енглески језик.

Његов учитељ је 30 године касније постао први лидер независне Белорусије (1991.-1994.).

У једном интевјуу Шушкевич се присетио како је Ли Освалд био врло уредан, што је било у колизији са чињеницом да је био "грозан оператер на стругу". Он је Освалда назвао "тромим" и сумњао је у то да је његов бивши колега био у стању да убије америчког председника.

Белоруска новинарка Лариса Сајенко, цитира своје разговоре с још једним Освалдовим саговорником, Павелом Головачевом, који такође није поверовао у то да је Освалд убио америчког председника. Према његовим речима, Освалд је био лош стрелац те је чак и доживео неуспех на такмичењу стрелаца у фабрици.

ЗАРАЂИВАО ЈЕ ПУНО, А НИЈЕ ИМАО ГДЕ ДА ПОТРОШИ НОВАЦ

Освалду је брзо досадио живот у Минску иако је јако добро зарађивао. Наиме, његова плата је бнаводно, била 700 рубаља месечно (2800 долара 1959. године), а од одбора Црвеног крста је месечно добијао још 700 рубаља.

Ипак Освалд није био срећан јер тај новац није имао где да троши.

Жалио се да у њему нема ноћних клубова ни куглана, као ни места за опуштање. Једина забава биле су забаве које био организовао синдикат, и зато га је врло брзо разочарао совјетски начин живота.

Током боравка у Минску, Освалд је упознао студенткињу фармације Марину Прусакову (19). Врло брзо су се венчали и добили ћеркицу Џун. Убрзо после њеног рођења, Освалд је наговорио Марину да с њим пође у Америку. У љето 1962. године преселили су се у Далас, али им у браку нису "цветале руже".

УБИО КЕНЕДИЈА ЈЕР ГА ЖЕНА НИЈЕ ХТЕЛА ДА ПОЉУБИ?

Вече пре него што је, како се сумња, убио Џона Кенедија, Освалд је дошао до своје супруге Марине с којом је у то време био у изразито лошим односима. Желио је да се помири са њом, покушао је да је пољуби, али му није дозволила, па су се опет посвађали.

Следеће јутро, оставио је Марини нешто новца и бурму и отишао на посао, а понео је и снајперску пушку.

Како су медији писали и тада, поставља се питање да ли би Ли Освалд пуцао на америчког председника да се помирио са женом?

Марина се преудала две године касније, a бурму је продала 2013. године за 90.000 долара.

Џек Руби, власник ноћног клуба у Даласу, усред гомиле полицајаца и новинара убио је Освалда када га је полиција водила из затвора у окружни затвор, а све то су забележиле и ТВ камере.Убица је потом тврдио како је био "избезумљен убиством председника".

(m.24sata.hr)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bane

25.11.2019. 08:21

Ne samo Rusi, već i značajan procenat Amerikanaca ne veruje da je Osvald ubica.Jedan bivši agent CIA izjavio je na samrti da je učestvovao, sa još dvojicom, u atentatu na Kenedija. Osvald je samo žrtveno jagnje.