У Немачкој тренутно 640.000 људи поседује такозвани "мали оружани лист", са којим могу у јавности да носе са собом бибер-спреј или тзв. "плашљивац" (стартни или ваздушни пиштољ), преноси немачки дневни лист „Рајнише пост".

Он додуше не може да испали прави метак, али и такви „ћорци“ су опасни.

Прочитајте још:
Немачка у 2017. за девет одсто смањила извоз оружја?

Испаљени из непосредне близине могу да имају чак и смртоносне последице.

"Рајнише пост" подсећа да је број власника „малог оружаног листа“ у 2014. години износио 260.000.

У протеклих дванаест месеци тај број се, у односу на исти период прошле године повећао за девет одсто.

Прочитајте још:
У БиХ сваки 12. становник легално наоружан


Да би нека особа у Немачкој добила дозволу за ношење таквог оружја, она мора да буде пунолетна, да од полиције добије потврду да није кажњавана, као и да је способна да носи оружје.

У односу на број становника, највише власника „малих оружаних листова“ има у две савезне покрајине: у Шлезвиг-Холштајну (9,6 дозвола на 1.000 становника) и у Сарској области (9,2), преноси Дојче Веле.

Синдикат полиције (ГдП) оцењује да је разлог за то "латентна несигурност" међу становништвом.

Председник тог синдиката Оливер Малхов за „Рајнише пост“ је изјавио да се „очигледно након догађаја у новогодишњој ноћи у Келну 2015. године, све више људи осећа несигурно“.

Те ноћи је у Келну сексуално напаствовано или узнемиравано више стотина жена, углавном млађих.

Према наводима савезног Министарства унутрашњих послова, повећао се и број особа које поседују оружје разних категорија: у Немачкој је 2018. године у приватном поседу било 5,4 милиона комада оружја.

То је за 27.000 комада више у односу на претходну годину. Углавном се ради „дугим цевима“, односно ловачким пушкама и сачмарицама.