ШТРАХЕ ДАО ПРВИ ИНТЕРВЈУ ПОСЛЕ АФЕРЕ: Био сам наиван, разочаран сам јер ме је Гуденус повезао са криминалцима

Тањуг

недеља, 02. 06. 2019. у 11:53

ШТРАХЕ ДАО ПРВИ ИНТЕРВЈУ ПОСЛЕ АФЕРЕ: Био сам наиван, разочаран сам јер ме је Гуденус повезао са криминалцима

Хајнц Кристијан Штрахе ,фото ЕПА

Доскорашњи аустријски вицеканцелар и некадашњи лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе истиче да му је тренутни приоритет расветљавање случаја
Доскорашњи аустријски вицеканцелар и некадашњи лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе истиче да му је тренутни приоритет расветљавање случаја који је довео до његовог политичког пада.

"Расветљавање овог случаја је тренутно једини приоритет. То питање је изнад свих других и у интересу је не само мене, већ и ФПО, као и владе која је распуштена због тога, а на крају и земље. Успоставио сам радну групу и тим саветника који свакодневно имају нова сазнања. Та сазнања не стижу из медија, већ из сопствене истражне делатности", објаснио је Штрахе, који је морао да поднесе оставку на све политичке функције након што је објављен видео снимак од пре две године на којем се види како на Ибици наводној нећаки једног руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци.

Штрахе је, у интервјуу бечком дневнику "Естерајх", рекао да тренутно не размишља о својој политичкој будућности, већ му је важно да се све расветли.

"Понашао сам се увек коректно, у складу са законом и на основу програма ФПО. А последњих годину и по мог рада као вицекланцелар и министар су најбољи доказ за то", поручује он.

Иако је дубоко разочаран наводним кршењем договора од стране Себастијана Курца, који је, према његовим речима, обећао наставак рада владе ако поднесе оставку, он не жели да искључи сарадњу са Народном партијом (ОВП) у будућности.

Исто тако не искључује ни сарадњу са Социјалдемократском партијом, јер каже да као демократа не жели да искључи ниједну опцију.

Штрахе је изразио посебно задовољство исходом избора за Европски парламент, где његова ФПО није претрпела велики пад, као што се прогнозирало.

"Исход је показао да наши гласачи нису дозволили да их политички атентат пољуља и одлучили су у складу са успешним радом владе, мене и целе странке. Гласаче је немогуће манипулисати. Са тим нису рачунали они који су објавили снимке, иако је нанета штета велика", рекао је он.

Пошто је добио више од 42.000 директних гласова, а за директан мандат у Европском парламенту потребно је 33.000, упитан када ће одлучити хоће ли прихватити посланичко место, Штрахе је казао да ће наредних недеља о томе одлучити заједно са породицом и пријатељима, али да је сада приоритет расветљавање случаја "Ибица".

Што се досадашњег пријатеља Јохана Гуденуса тиче, који је био потпредседник и шеф посланичког клуба ФПО, а који га је повезао са људима који су им "дошли главе", Штрахе каже да је разочаран.

"Разочаран сам што ме је уопште довео у контакт са тим људима који су се испоставили као криминална група. Имао сам поверења да он добро познаје те људе и да зна с ким проводимо то вече. Можда је то наивно поверење била највећа грешка коју себи пребацујем", казао је он.

Коментари (1)