Бразилски министар економије Пауло Гедеш запретио је да ће поднети оставку и напустити земљу ако његов пројекат реформе пензионог система заврши као "реформица".


Гедеш, ултралиберални економиста и важан члан владе екстремно десничарског председника Жаира Болсонара, рекао је у јучерашњем интервјуу да ће у случају да парламент превише разводни његов предлог "сести на авион и отићи да живи у иностранству".


Амбициозна пензиона реформа коју је предложио Гедеш изазвала је отпор и становништва и посланика, од којих бирачи траже да се заложе за "мекшу" реформу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Brazil: U srušenim zgradama osam poginulih,16 nestalo


"Нисам неодговоран, не кажем да ћу ако реформа не буде усвојена отићи сутрадан (...) Али могу јасно да кажем: 'Слушајте, урадио сам оно што сам морао, нисам спреман да останем'. Ако не спроведемо реформу, Бразил ће бити у ватри и крви", навео је министар у интервјуу.


Према његовим речима, тренутни пензиони систем је банкротиран.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Brazil: Uhapšeno 10 vojnika zbog napada iz zablude, pucali na pogrešan automobil (Foto)


"Нећемо имати новца да плаћамо јавне службенике. Настаће хаос у јавном сектору (...) Реформе су хитно неопходне јер тржишта неће још дуго чекати", тврди Гедеш.


Реформа бразилског пензионог система се сматра једним од тестова кредибилитета Болсонарове политике и спроводјења других економских реформи.


Председник Бразила је након Гедешовог интервјуа рекао да "нико није у обавези" да буде министар у његовој влади али је пружио подршку министру економије.


"Истина је, слажем се с њим (да ће бити хаоса) ако ускоро не усвојимо реформу коју смо послали Конгресу. Пауло Гедеш није видовњак и нико не треба да буде видовњак да би видео да ће Бразил бити гурнут у економски хаос без ове реформе", навео је Болсонаро.


Медјународни монетарни фонд је јуче саопштио да је реформа пензионог система "кључни корак" за бразилску економију, али и упозорио да су неопходне и мере за смањење јавног дуга који је тренутно на 88 одсто БДП-а.