Порошенко сад шаље грађане на полиграф

Б. ВЛАХОВИЋ

20. 04. 2019. у 08:30

Порошенко сад шаље грађане на полиграф

Порошенко међу припадницима Украјинске армије AP Photo

Уочи другог круга председничких избора расту тензије у Украјини. Чак и међу војницима слаба подршка садашњем лидеру

МОСКВА-ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА НОВОСТИ

ПРЕДСЕДНИК Украјине Петар Порошенко је пред други, одлучујући круг председничких избора који се одржавају у недељу, изашао са идејом да се сви грађани провере на полиграфу како би се утврдило ко сарађује и има контакте са властима самопроглашене Доњецке и луганске народне републике.

То је потврдио главни војни тужилац Украјине Анатолиј Матиос, који је објаснио да су у Одеси направили "специјални програм" сличан полиграфу за проверу 42 милиона становника Украјине.

Порошенку је важно пред други круг избора да на својој страни има војску и полицију. Али велика кампања у армији коју је спровео пре првог круга није донела и очекивану предност у гласовима код униформисаних особа. У првом кругу Порошенко је међу војницима добио 12.836 гласова, а његов конкурент и убедљиви победник првог круга Владимир Зеленски 12.423 гласа.

Прочитајте још - Порошенко поднео документа за председничку кандидатуру

Порошенко се у предизборној кампањи ослонио на три стуба - цркву, војску и језик. Али ни у једном од тих елемената није добио велику подршку у народу. Интересантно је да је Порошенко после првог круга признао своју главну грешку, "да није чуо глас Украјинаца".

- Морам се извинити грађанима. Јако је опасно кад политичар не слуша што говори народ - признао је Порошенко.

Без обзира на његово хвалисање о успесима у економији чињеница је да годишње у печалбу иде веома много људи, а да притом 3,2 милиона стално ради у иностранству. Многи од њих не намеравају да се врате у земљу. У марту ове године Александар Турчинов, секретар Савета националне безбедности и одбране Украјине, казао је на форуму у Кијеву да демографска криза угрожава националну безбедност земље.

Порошенкове идеје да грађани иду на полиграф су тим чудније што је почетком ове године Парламентарна асамблеја Савета Европе донела резолуцију о хуманитарним последицама рата у Украјини у којој се изражава забринутост због стања у Донбасу. Споменутим мерама Порошенко само провоцира одлазак људи и добијање пасоша у суседној Русији.

Прочитајте још - РУСИЈА ОДГОВОРИЛА УКРАЈИНИ: Забрана увоза машина и извоза нафте

МАЛЕ ШАНСЕ ЗА РЕИЗБОР

И ПОРЕД свих покушаја и необичних идеја као што је ова са полиграфом, Порошенко има врло мало шанси да победи у недељу. Наиме, према последњим истраживањима, за Зеленског ће гласати 72,2 одсто оних који излазе на изборна места, док актуелни председник може да рачуна на тек 25,4 одсто бирача.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)