ГРЧКА НА КОРАК ДО ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА: Оставка Каменоса покренула лавину

И. СТАНОЈЕВИЋ

13. 01. 2019. у 12:22

ГРЧКА НА КОРАК ДО ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА: Оставка Каменоса покренула лавину

ОДЛУЧАН Панос Каменос

Грчка на корак до ванредних избора јер је влади Алексиса Ципраса пољуљан легитимитет

НЕМА мира на Егеју! Недеља, код Грка традиционално резервисана за породицу и цркву, данас се “тресла” од политике. После оставке Паноса Каменоса, министра одбране, ватреног противника Преспанског споразума о новом имену Македоније чија се ратификација спрема у парламенту - премијер Алексис Ципрас тражи од посланика да се што хитније изјасне о поверењу његовој влади.

Каменос је обавестио премијера да ће свих седам посланика његове десничарске странке Независни Грци (АНЕЛ) напустити владу, што доводи у питање легитимитет Ципрасовог кабинета, а Грчку - на корак до ванредних избора. Адмирал Евангелос Апостолакис, начелник генералштаба, преузео је јуче Министарство одбране, а у Атини се помиње реконструкција владе као средство да се ванредни избори одложе за април или мај. Редовни парламентарни избори требало је да се одрже у октобру.

- Македонско питање ми не дозвољава да и даље обављам функцију у влади - казао је Каменос после састанка с Ципрасом. - Питање Македоније, за коју су погинуле хиљаде људи, не могу никако да жрвтујем због министарске фотеље.

Ципрас се захвалио Каменосу на “незаменљивом доприносу”, истичући да је њихова сарадња успела да извуче Грчку из меморандумских програма и, истовремено, отворила пут борби против корупције.

- Четири године смо имали фер партнерство, иако смо из различитих политичких породица - истакао је Ципрас. Он је јуче нагласио да не би пристао да влада без апсолутне већине иако му Устав то дозвољава.

- Наставићу да радим, у одговарајућем временском оквиру и на апсолутно организован начин, ка превременом изласку на изборе - поручио је Ципрас, у одговору на питање шта намерава да предузме ако не успе да обезбеди посланичке гласове за подршку влади.

БУГАРСКА - НАЦИОНАЛНИ интерес Бугарске је да Република Македонија буде стабилан и безбедан сусед, а ова држава ће бити таква када постане чланица НАТО и ЕУ - каже шефица бугарске дипломатије Екатерина Захаријева. - Један од услова у приступним преговорима је да постоје добросуседски односи, да се не води изолационистичка и националистичка политика, да се не краде историја суседа и да се не негира заједничка прошлост.

Лист “Катимерини” пренео је предлог посланика да дебата о поверењу Ципрасовој влади започне сутра ујутру, а да гласање уследи у среду увече.

Грчка треба да одобри споразум којим се име Македоније мења у Република Северна Македонија. Документ, који су две земље потписале у јуну прошле године, уочи викенда је ратификовао македонски парламент. Одласком АНЕЛ-а, аминовање новог имена ове бивше југословенске републике у Атини, могло би да постане немогуће. Јер, Ципрасова левичарска партија Сириза има 145 од 300 места у парламенту, па би без помоћи Каменосових посланика Ципрасу остало једино да се ослони на гласове опозиције.

Према последњим анкетама, Сириза заостаје од осам до 12 процената иза главне конзервативне странке Нова демократија, која се противи Преспанском споразуму.

Шушка се, међутим, да ће три посланика АНЕЛ, гласати за подршку Ципрасовој влади, што би уз неке опозиционе посланике, Ципрасову Сиризу “надоградило” на 155 гласова. Будући да је 151 глас довољан да се кабинет не распадне, уколико се својеврсна политичка криза расплете у том правцу, Преспански документ о имену Македоније могао би, можда већ ускоро, да добије зелено светло у Атини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације