НАПАД У САД: Преживео Холокауст, а сада и масакр у Питсбургу (ФОТО+ВИДЕО)

Танјуг

30. 10. 2018. у 16:28

НАПАД У САД: Преживео Холокауст, а сада и масакр у Питсбургу (ФОТО+ВИДЕО)

Јуда Самет
Фото: youtube.com

Међу преживелима из пуцњаве у Синагоги која се догодила у суботу у америчком граду Питсбургу, нашао се и Јеврејин Јуда Самет који је пре ове трагедије преживео и Холокауст
Међу преживелима из пуцњаве у Синагоги која се догодила у суботу у америчком граду Питсбургу, нашао се и Јеврејин Јуда Самет који је пре ове трагедије преживео и Холокауст.

Самет је имао седам година кад је нацистички војник уперио пушку у његову мајку, само зато што је проговорила без дозволе током заточеништва у концентрационом логору Берген-Белсен у Немачкој у Другом светском рату.

Овај осамдесетогодишњи Американац јеврејског порекла преживео је десет месеци у нацистичком концентрационом логору, а онда је, пуком срећом, преживео и масакр у својој синагоги у Питсбургу, пише Си-Ен-Ен.

"То напросто никад не завршава. Никад није потпуно сигурно за Јевреје. То је у ДНК. Не само америчком ДНК, него светском", рекао је Самет у интервјуу за Си-Ен-ЕН, преноси "Индекс".

Прочитајте још - Нападач у Питсбургу се први пут појавио данас на суду

Како је навео, он никад не касни на молитве у својој синагоги, али је ове суботе закаснио четири минута и када се аутомобилом довезао пред синагогу видео је испред ње полицајца и нападача како размењују ватру.

Каже да је могао да чује метке како "зује", али да тада још није знао да је нападач већ убио 11 људи у синагоги.

Самета су пре 73 године заједно с породицом одвели нацисти из родне Мађарске возом који је нејпре кренуо ка логору Аушвиц у Пољској, али је затим преусмерен за Берген-Белсен на северу Немачке.

Пуцњава испред синагоге, Фото: Танјуг/АП

Процењује се да је у Берген-Белсену убијено 50.000 Јевреја, међу којима је била и девојчица Ана Франк.

Међутим, с обзиром на то да је у Аушвицу убијање било далеко већих размера, Самет каже да је и тада имао "срећу у несрећи".

"У Аушвицу, кад би стигао, за 50 минута био си мртав. Изашао би кроз оџак. Али у Берген-Белсену убијали су вас методом изгладњивања. Али моја мајка нас је све спасила. Разделила би хлеб тврд као камен, размрвила би га на мале комадиће и хранила нас шест пута на дан", испричао је Самет.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације