Инспирисани протестима у Србији, пољски малинари престају од понедељка да беру малине, црне рибизле и друго слично воће у настојању да натерају прерађиваче да повећају откупне цене, тренутно ниже од трошкова производње, а пољску владу да донесе нови закон о откупу.

Према подацима Института економије пољопривреде производња једног килограма малина ове године у Пољској кошта 0,79 евра а малине хладњаче и прерађивачи откупљују их по цени од свега 0,51 до 0,56 евра за килограм, док се прошлогодишња откупна цена кретала око 0,81 евра.

Прочитајте још - ПРОТЕСТ МАЛИНАРА: Оспособљен алтернативни пут код Пријепоља (ФОТО+ВИДЕО)

"Желимо да добијемо 0,23 евра више по килограму. То заиста нису претерани захтеви. Да су плантажери у марту знали да ће им у јуну плаћати малине пола евра, онда не би прскали, не би повећавали трошкове. А влада нам је дала закон о откупу којим можемо да обришемо задњицу. Цене се мењају из дана у дан", казао је за данашњу Газету виборчу Кшиштоф Цибулак из пољског Савеза воћара.

Проблеме пољских малинара погоршава и то што нису у стању за цену коју нуде, 0,28 евра по килограму да нађу бераче.

"Данас ми је потребно 12 људи а имам само седам. Колеги је потребно 50 а има 19 радника. Воће нам пада на земљу необрано. Пољаци уопште неће да раде а Украјинци бирају грађевину јер тамо су зараде веће", казао је један од пољских малинара Славомир Бжостек.

Прочитајте још - ПРЕТЕ ДЕМОНСТРАЦИЈАМА: Малинари пре бербе излазе на протесте

Цибулак и пољски малинари не крију да су их инспирисали протести малинара у Србији који су блокирали путеве да би влада на крају подигла откупну цену.

Илустрација / Фото Д.Дозет

Одлуку да прекину бербу и да не нуде малине у откуп пољски малинари донели су у жељи да поред повећања откупне цене влада измени Закон о откупу тако да и малинари као плантажери дувана знају у пролеће како ће се кретати откупне цене а не да им, као сада, откупну цену одређују на дан када преузимају воће.

Пољска је заједно са Србијом европска велесила у производњи и извозу малина, годишње се са пољских плантажа убере око 100.000 тона, већином са малих величине од 0,5 до хектара а највећи део бербе завршава у прерађивачкој индустрији која је и главни актер који одређује откупне цене.