РУСИЈА је отпочела војну интервенцију против терориста Исламске државе у Сирији - јављају светски медији, позивајући се на израелске изворе, пре свих на агенцију вести Ynet. У току су припреме за стационирање руских авио-снага у војној бази близу сиријске престонице, Дамаска, коју држи војска председника Башара ал Асада.

Из те базе, руски авиони кретаће у акције према положајима екстремиста Исламске државе. Ynet објављује и податак да ће руски војни пилоти у Сирију стизати током наредних дана. Бомбардовање положаја ИД би требало да пружи подршку Асадовој администрацији која је безмало изгубила битку са џихадистима.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, изјавио је, у Москви, да "Русија потврђује своју подршку председнику Асаду у сиријском конфликту". Лавров је додао да "захтеви сиријске опозиције за Асадовим одласком нису реални, а свакако јесу контрапродуктивни". Борба против исламских екстремиста могућа је само без таквих услова, казао је руски министар спољних послова. Лавров је потврдио да ће Русија формирати међународну антитерористичку коалицију у коју ће бити укључена и сиријска војска, преноси аустријски ОРФ. Москва, коментаришу аналитичари, важи за блиског партнера владе у Дамаску и током грађанског рата у Сирији, снабдева Асадов режим оружјем.

САД И ИСЛАМИСТИ И "Швајц-магазин" преноси вест о руској војној интервенцији из ваздуха на положаје Исламске државе, чије је припаднике обучавала Америка. Швајцарски новинари коментаришу ово доводећи у везу са недавним признањем америчког председника Барака Обаме да САД обучавају припаднике Исламске државе.

У наредним недељама на хиљаде људи из руског војног персонала укључујући саветнике, инструкторе, логистичке "одреде", техничке кадрове и припаднике обезбеђења будућег кампа - слиће се у ову ваздухопловну базу надомак Дамаска, наводи Ynet.

Немачке "Привредне вести" у тексту под насловом "Обамина бламажа" целу причу подижу на ниво односа Москве и Вашингтона.

За Обаму је руска интервенција у Сирији ризична. Ако се заврши успехом, Москва ће зарадити бодове на Блиском истоку. Ако пропадне, Русима остаје јака позиција у Сирији, а то је сценарио који је све само не пожељан из угла америчке спољне политике.

У геополитичком коментару "Привредне вести" наводе да су Руси изненада отпочели офанзиву у Сирији, те да оперишу циљано - војно и политички. Ако им иницијатива пође за руком, биће то тежак пораз за САД чији ће утицај, у том случају, на Блиском истоку и глобално у свету, ослабити. Позивајући се на више израелских извора, немачки лист наводи да се у Сирији могу очекивати руски борбени авиони "МиГ 29" и "Јак 130".

Израелска агенција Харец додаје да су пред руским председником Владимиром Путином, последњих недеља продефиловале бројне арапске вође, а разговори су се листом тицали регионалног тероризма. Према руској агенцији Тас, Москви није (толико) до Асада лично, него до постизања мировног решења.

Чињеница да је више израелских медија известило о руском ангажману у Сирији, потврђује да Мосад помно прати развој догађаја.