ЦИА ипак пратила Чомског

Тањуг

14. 08. 2013. у 17:45

После година негирања америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) потврдила је да је вођен досије о познатом дисиденту Ноаму Чомском, током седамдесетих година прошлог века

После година негирања америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) потврдила је да је вођен досије о познатом дисиденту Ноаму Чомском, током седамдесетих година прошлог века, када је он био антиратни активиста.

Према писању угледног магазина Форин Полиси, до открића је дошло на основу Закона о доступности информација, пошто је утврђено да постоји преписка између ЦИА и ФБИ из јуна 1970. године у вези са планираним путовањем мировних активиста у Северни Вијетнам.

Оперативац ЦИА је том приликом написао да путовање подржава Ноам Чомски и да ЦИА тражи било какве податке о учесницима експедиције.

Чомски данас каже да није изненађен открићем да се ЦИА интересовала за његове активности.

"Једног дана ће бити јасно да систем власти покушава да прошири своју моћ на сваки могући начин", рекао је Чомски, додавши да је много више забринут због модерног шпијунирања које спроводи НСА, у односу на технике које су коришћене током седамдесетих година.

Чомски је познат као жесток критичар америчке спољне политике и познатих медија у САД, а себе описује као анархо-синдикалисту и либертаријанског социјалисту.

Познати амерички дисидент је снажно критиковао и НАТО интервенцију против Савезне Републике Југославије 1999. године, као и целокупну политику САД према Балкану у последње две деценије.

Чомски је иначе реномирани лингвиста, творац теорије унизверзалне граматике због које га називају и оцем савремене лингвистике. Више од 50 година предавао је на Одељењу за лингвистику и филозофију Института за технологију у Масачусетсу (МИТ).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације