ПОГИНУО БОРИС ТРАЈКОВСКИ

Е.В.Н.

26. 02. 2004. у 18:34

ПОГИНУО БОРИС ТРАЈКОВСКИ
0
ПРЕДСЕДНИК Македоније Борис Трајковски, погинуо је у авионској несрећи која се нешто после 8 часова догодила у врлетима источне Херцеговине. Као вођа македонске делегације требало је да учествује на Међународној конференцији о улагању у Босну и Херцеговину у Мостару.
Несрећа се десила изнад села Горња Битуња у општини Берковићи, на подручју Републике Српске. Погинуло је свих девет путника који су били у малом македонском авиону, седам чланова делегације и два члана посаде.
Ни Младен Иванић, министар иностраних послова Босне и Херцеговине, који је био у Стоцу, није могао да саопшти много информација. Био је кратак:
- Још нема неке званичне оцене о овој несрећи.
Док ово јављамо нико са сигурношћу не може рећи где је тачно пао авион. Незванично, пронађен део његове олупине, па чак и тела четворице погинулих. Опсежна претрага терена, у коју је поред припадника СФОР и полиције укључено и локално становништво, безуспешно је окончана због више неприступачних локација. Акцију отежавају врло неповољни временски услови, а посебно чињеница да је ово подручје било у зони борбених дејстава у минулом рату и да прети опасност од заосталих мина. Због тога, тврди СФОР, је ограничено кретања новинарима.
Појединци су тврдили и да је авион пре пада био **врло бучан**. Сазнајемо и да се изгубио на свега петнаестак километара ваздушне линије од Мостара, где је требало да слети око 8 часова.
Одмах после сазнања о овој несрећи, мостарски аеродром је затворен за саобраћај.
У петак је у Босни и Херцеговини дан жалости.

МЕСТО НЕСРЕЋЕ БРДО ДВРСНИК?
ПОТРАГА за остацима авиона македонске владе који се рано ујутро, како се претпоставља, срушио у брдима између Стоца, ЛЈубиња и Берковића, наставља се. Током вишечасовне акције тражења око брда Дврсник, судећи по ономе што смо видели на лицу места, припадници СФОР и ентитетских МУП нису пронашли делове летилице ни тела погинулих.
Док ово јављамо, међународни војници, полиција и деминери претражују терен између Доње Битуње и Пријеворца у општини Берковићи. Помаже им локално становништво. Хеликоптери СФОР који надлећу и суседну планину Видуша у општини Билећа. Посао им отежавају магла и киша.
Иначе, подручје на коме се трага за остацима авиона и телима погинули широко је око 40 километара, а реч је о неприступачном и минираном терену.
Још нема званичних потврда информације да се авион срушио баш у овоме делу источне Херцеговине, како то упорно тврде извори из СФОР и федералног МУП БиХ.

ПРИХВАЋЕН
ПОДГОРИЦА - Како је изјавио Шемсудин Реджепагић, начелник контроле лета на аеродрому Голубовци, македонски авион је прихваћен и предат хрватској контроли лета по устаљеној процедури, без информација да се нешто ванредно догађа.
Претпоставља се да се авион срушио четири-пет минута после прелетања Црне Горе.
Ч. П.

ВЕЋ БИЛО ПРОБЛЕМА
ЛЕТИЛИЦА македонског председника је припадала авио-сервису македонске владе. Ова служба се брине о превозу високих званичника владе. Поред авиона **бич супер кинг ер 200**, поседује и један **лир джет 25**. Оба авиона имају луксузан ентеријер и посебну опрему.
Летилица је произведена 1980. године у САД са серијском ознаком ББ-652. Набављена је у време СФРЈ за потребе тадашње Владе Републике Македоније. Тада је купљено још неколико летилица за савезне органе и остале републике чланице тадашње федерације. На авиону су, како је то пракса и у свету, летеле искусне посаде које су најчешће имале богат летачки стаж у Ратном ваздухопловству. Посада авиона македонске владе пилот Мирко Марковски и копилот Бранко Ивановски искусни су пилоти који су дуго година летели у служби Владе Македоније.
Ова летилица је већ имала техничких проблема. Авион је принудно слетео на бечки аеродром 29. јануара 2003. године, а пилоти су, захваљући великој умешности и искуству, успели безбедно да се приземље после пуцања ветробранског стакла на висини од око 8.000 метара, негде изнад Прага. Тада се у авиону налазио македонски министар одбране Владо Бучковски.
Дш. П.

ПОУЗДАН
**БИЧ супер кинг ер 200** важи за поуздану летилицу, дужине 13, 34 и распона крила 16,6 метара. Авион има два **прат и витни** ПТ6А турбо-проп мотора. Максимална брзина му је 545 километара на час, док је плафон лета око 10.600 метара. О поузданости авиона говори податак да се у многим војним ваздухопловствима користи за обуку посада за летење на великим транспортним авионима, и ношење разних електронских уређаја.

ВЕЛИКИ ГУБИТАК
БЕОГРАД - Председник СЦГ Светозар Маровић изразио је најдубље жаљење због погибије македонског председника Бориса Трајковског.
- Са запрепашћењем и неверицом примио сам вест да је Борис Трајковски погинуо у авионској несрећи. НЈегов одлазак је велики губитак за Македонију, али и за све нас који смо са њим сарађивали на грађењу новог поверења и сарадње у нашем региону - каже председник Маровић у својој изјави. - У протеклих годину дана са председником Трајковским имао сам честе сусрете у Београду, Охриду, НЈујорку, на многобројним конференцијама. Имали смо идентичне погледе о многим питањима наших билатералних односа и сарадње и међународним темама.
Борис Трајковски је, истиче Маровић, предано радио на јачању мира, стабилности и сарадње на Балкану, а огроман је његов допринос консолидацији прилика у његовој земљи.
Т. Мт.

ОТКАЗАЛИ ПУТ
ТАМАН када је наша делегација на челу са председником СЦГ Светозаром Маровићем требало да крене на београдски аеродором да би, млазним авионом владе СЦГ **фалконом 50**, отпутовала за Мостар, стигла је вест да је у авионској несрећи близу тог града, погинуо македонски председник Борис Трајковски.
- Било је планирано да пођемо нешто пре 11 часова када смо добили вест о погибији македонског председника. Одлазак у Мостар на конференцију о инвестирању у БиХ отказали смо због ове трагедије - кажу у Маровићевом кабинету.

МИНИРАНО
ПОТРАГА за македонским авионом који је пао у Горњој Битуњи код Берковића отежана је јер је реч о граничном делу између РС и Федерације БиХ који је миниран још од претходног рата.

ПРОНАЂЕНА ЧЕТИРИ ТЕЛА
ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Драган Човић на крају првог дела конференције у Мостару око 12.25 часова прочитао је званичну информацију о паду авиона македонске делегације:
- Јутрос је у 8.15 часова ваздушна контрола СФОР-а јавила федералној дирекцији за цивилно ваздухопловство да је изгубљен радио-контакт са авионом македонске владе у којем се налазио председник Македоније Борис Трајковски.
У том тренутку контролу лета обављали су припадници француског батаљона СФОР-а. По пријему информације, а у складу са процедуром, федерално министарство комуникација је формирало кризни штаб, који је предузео све неопходне мере, а снаге СФОР-а почеле су и потрагу за олупином.
Према још непотврђеним информацијама, авион се срушио у реону села Битуња на потезу Столац - ЛЈубиње, а до сада су од девет путника, колико их је било у авиону, пронађена четири тела.
Државна дирекција за цивилну авијацију већ је формирала истражни тим који ће испитати све околности несреће. Савет министара је на лице места упутио министра безбедности Баришу Чолака и министра иностраних послова Младена Иванића.

БИОГРАФИЈА
ТРАЈКОВСКИ је рођен 25. јуна 1956. године у Струмици. Завршио је Правни факултет у Скопљу 1980. Специјализирао је трговинско и радно право. Студирао је теологију у САД.
После дипломирања радио је 17 година као правник у грађевинској фирми **Слободна** у Скопљу. Од 1997. био је саветник председника општине Кисела Вода у Скопљу, а у децембру 1998. је изабран за заменика министра спољних послова у Влади Републике Македоније.
Члан је ВМРО-ДПМНЕ од 1992. У периоду 1992-1999. био је на челу Комисије за спољну политику ове странке, када је ширио партијску дипломатију ВМРО-ДПМНЕ у САД и у западној Европи, обезбеђујући контакте са водећим личностима двеју највећих странака у САД као и са лидерима водећих партија у Немачкој, Француској, Великој Британији, Швајцарској, Аустрији, Мађарској, Грчкој и у другим земљама.
У другом кругу председничких избора 5. децембра 1999. као кандидат ВМРО, изабран је за председника Македоније.
Био је на челу македонског преговарачког тима током мировних преговора са Албанцима, одржаним уз посредовање НАТО-а.
Био је протестант и активан у Македонској протестантској цркви.
Трајковски је говорио енглески језик, иза себе је оставио супругу Вилму и двоје деце, кћерку и сина.

ГУСТА МАГЛА
МИНИСТАР иностраних послова БиХ Младен Иванић, који је у Стоцу са министром безбедности Беришом Чолаком и људима из македонске амбасаде у БиХ, потврдио је за наш лист да из команде СФОР-а добио званично саопштење како потрага за македонским авионом још траје, а по свему судећи могла би се наставити и наредног дана. Целу акцију отежавају лоши временски услови, посебно густа магла која у брдовитим пределима смањује видљивост на свега десет метара.
Тиме је и демантована претходна изјава портпарола МУП Федерације БиХ Неджада Вејзагића који је јавност обавестио о проналаску олупине авиона и свих девет тела настрадалих чланова македонске делегације и посаде авиона.

САУЧЕШЋА
ПРЕМИЈЕР Србије Зоран Живковић изразио је грађанима и Влади Македоније најдубље саучешће поводом смрти председника Трајковског и сарадника на конференцији за новинаре у Београду и рекао да је погибија Трајковског **тежак ударац Македонији, али и целом региону**.
ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије и Црне Горе Драгољуб Мићуновић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти Трајковског председнику Собрања Македоније ЛЈупчету Јордановском.
НЈЕГОВА светост патријарх српски Павле упутио је телеграм саучешћа председнику Владе Републике Македоније, Бранку Црвенковском, поручивши: **Молимо се Богу да пострадалима подари вечни покој у Царству Небеском, а Вама и породицама утеху у болу.**
МИНИСТРИ спољних послова Немачке, Аустрије и Велике Британије и други званичници тих земаља изразили су жаљење због смрти председника Македоније Бориса Трајковског, чији се авион срушио на југу БиХ.

Радивоје Гутић
Душан Стојаковић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације